;
Politika

AB’nin İklim Yasası Önümüzdeki Birkaç Ay İçinde Onaylanabilir

Portekiz, AB’nin dönüm noktası niteliğinde olan iklim yasasının önümüzdeki aylar içinde tamamlanacağını açıkladı.

Portekiz Çevre Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Portekiz’in altı aylık Avrupa Birliği başkanlığını bloğun emisyon azaltma hedeflerini içeren dönüm noktası niteliğindeki bir yasayı sonuçlandırmak için kullanacağını söyledi.

Tasarı, seragazı emisyonlarını 2050 itibariyle net sıfıra düşürme ve bu 10 yılda emisyon azaltımlarını hızlandırma planı da dahil olmak üzere AB’nin iklim hedeflerini geri döndürülemez hale getirecek.

Joao Pedro Matos Fernandes Reuters’e verdiği röportajda yasanın Nisan ayı başlarında kabul edilmesini umduğunu söyledi. Matos Fernandes, “Ana hedefimiz iklim yasasını onaylamak. Bu kesinlikle bizim önceliğimiz” dedi.

Ancak Matos Fernandes, AB kurumlarının tamamının hâlâ aynı görüşlerde olmadığı için “zorlu” müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

AB ülkeleri ve Komisyon, yasanın net emisyonlarda 1990 seviyelerine göre 2030 itibariyle en az %55 azaltım hedefi içermesini istiyor ve ülkelerin toplu olarak AB’nin 2050 hedefini gerçekleştirmesi gerektiğini söylüyor.

Avrupa Parlamentosu, iklim acil durumunu ele almak için daha sert adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Bu 10 yılda %60 emisyon azaltımı ve her AB ülkesinin yüzyılın ortası itibariyle iklim nötr hale gelmesini istiyor.

Brüksel, yasal çerçevenin yatırımcıların ve işletmelerin geçişlerini planlamalarına ve çok ihtiyaç duydukları yeşil yatırımları yapmalarına yardımcı olmasını umuyor.

Portekiz, Ocak-Haziran ayları arasında AB dönem başkanlığını yürütecek. Bu Portekiz’in, AB ülkelerini Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu ile yeni mevzuatla ilgili müzakerelerde temsil edeceği ve AB bakanlarının toplantılarına başkanlık edeceği anlamına geliyor.

İklim değişikliği halihazırda Avrupa’da daha sert sıcak hava dalgalarını, kuraklığı ve rekor düzeyde yüksek sıcaklıkları körüklediği için Matos Fernandes, Haziran ayına kadar üye devletler arasında kötüleşen iklim etkilerine uyum sağlamaya yönelik AB planı üzerinde bir anlaşma için baskı yapacağını söyledi.

“Portekiz gibi bir ülkede iklim değişikliğinin etkilerini hissedebilirsin, görebilirsin. Uyum hakkında konuşmalıyız” dedi.

Önümüzdeki altı ayda, AB ülkeleri enerji tasarrufu için binaları yenileme planları ve elektrikli araç aküleri için AB standartları üzerinde anlaşmaya da çalışacak.

Bunlar, 60 bin ton metal lityum batarya rezervine sahip olan Portekiz için önemli ilgi alanları.