;
Ekonomi

AB’nin Güneş Yatırımları Karşılığını Verdi, 29 Milyar Euro Cepte Kaldı

güneş

AB’de geçtiğimiz 4 ay içerisinde güneş enerjisinin payının %12,2’ye çıkması bloğu 29 milyar euroluk doğalgaz ithalatından kurtardı.

Avrupa Birliği’nde (AB) mayıs-ağustos döneminde güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının %12,2 ile rekor seviyeye ulaşması, AB’yi 29 milyar euro potansiyel doğalgaz ithalatından kurtardı.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember’in, AB ülkelerinin aylık elektrik üretimlerini baz alarak yaptığı analize göre, mayıs-ağustos döneminde güneş enerjisinden 99,4 teravatsaat elektrik üretildi.

AA’nın haberine göre, bu üretim geçen yılın aynı döneminde üretilen 77,7 teravatsaate oranla %28 artış gösterdi. Güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı geçen yılın aynı döneminde %9,4 seviyesindeydi.

Kömürün Payı %16,5

Bu yıl mayıs-ağustos döneminde toplam elektrik üretiminde %12,2’lik pay alarak rekor kıran güneş enerjisi, %11,7 payı olan rüzgar ve %11 payı olan hidroelektriği geride bıraktı. Aynı dönemde kömürün elektrik üretimindeki payı ise %16,5 olarak hesaplandı.

AB üyesi ülkelerin 18’inde güneşin elektrik üretimindeki payı ülke bazında da rekor kırdı. Söz konusu dönemde Hollanda’nın elektriğinin %22,7’si, Almanya’nın elektriğinin %19,3’ü ve İspanya’nın elektriğinin %16,7’si güneşten elde edildi.

Bu oranlar Yunanistan’da %15,3, İtalya’da ve Macaristan’da sırasıyla %15 ve %14,7 oldu. Belçika ve Danimarka’da güneşin elektrik üretimindeki payı sırasıyla %12,8 ve 12,9 olarak hesaplandı.

Polonya’da ise 2018’den beri güneş enerjisinden elektrik üretiminde görülen en yüksek büyüme kaydedildi. Ülkenin elektrik üretiminde güneşin payı 26 kat, Finlandiya ve Macaristan’da 5 kat arttı.

Güneşin Kapasitesi Büyüdü

Güneşin elektrik üretimindeki payının artması güneş enerjisi santrallarının kapasitesindeki istikrarlı büyümeden kaynaklandı. Güneş enerjisi kapasitesi 2018’deki 104 gigavat seviyesinden 2021 sonu itibarıyla 162 gigavata yükseldi. Sadece geçen yıl, söz konusu ülkelerin toplam kapasitesinde 23 gigavat artış görüldü.

Ember analistlerinin yaptığı hesaplamaya göre, mayıs-ağustos döneminde güneşten sağlanan rekor üretim AB’nin potansiyel 20 milyar metreküplük doğalgaz ithalatına engel oldu. Bu miktar, söz konusu dönemdeki doğalgaz fiyatlarına göre 29 milyar euroya eşit.

Avrupa’da en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli doğalgaz ticaret noktası TTF’de mayıs-ağustos döneminde megavatsaat başı ortalama fiyat 148 euro seviyesindeydi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre olan ortalama megavatsaat başı fiyattan 110 euro daha yüksek.

Güneşten rekor elektrik üretimine rağmen, 2030 için belirlenen hedeflerin başarılması ve gaz kullanımının giderek azaltılması için güneş enerjisi kurulu gücünün daha da hızlı şekilde artmasına ihtiyaç duyuluyor.

Ember Kıdemli Analisti Pawel Czyzak, analize ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa’nın enerji kriziyle sarsıldığını belirterek, “Güneş enerjisi çok ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağladı ve yapılan yatırımlar karşılığını verdi. Güneşten üretilen her teravatsaat, doğalgaz tüketimini düşürdü ve Avrupa vatandaşlarına milyarlar kazandırdı. Mümkün olduğu kadar fazla güneş enerjisine ihtiyacımız olduğu çok açık. Avrupa 2030’da 600 gigavat ve daha fazla güneş kapasitesine doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı.