;
Ekonomi Politika

Abidjan’da COP15 Çölleşme Konferansı Sona Erdi

Zirve sonunda ülkeler kuraklığa karşı dayanıklılığı artırma ve arazi restorasyonuna yatırım yapma sözü verdi.

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 15. Taraflar Konferansı (COP15) Cuma günü (20 Mayıs) Fildişi Sahili’nin Abidjan kentinde sona erdi. Abidjan’da arazi restorasyonu ve kuraklığın azaltılmasına yatırım yapmak için önemli kararlar alındı. Bu kararlar arasında 2030’a kadar bir milyar hektar arazinin restore edilmesi taahhüdü de bulunuyor.

9 Mayıs’ta başlayan COP15, 2022’de yapılacak üç Rio Sözleşmesi toplantısından ilki. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine ilişkin 15. oturumu (COP15) ve İklim Değişikliği Tarafları Konferansı’nın 27. oturumu (COP27) sırasıyla Çin’in Kunming kentinde ve Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleştirilecek.

BM’nin düzenlediği ormansızlaşma ve çölleşme sorunlarına odaklanılan konferansın teması, “Kara. Hayat. Miras: Kıtlıktan Refaha” oldu. Zirvenin organizatörü Abou Bamba, “İnsanların temel ihtiyacı öncelikle gıdaya erişimdir” dedi. Arazi tahribatıyla birlikte gıda üretimi de azalıyor. Bamba “Somali gibi ülkelerde eskiden çiftçi veya balıkçı olan gençlerin şimdi umutsuzlukları var, yapacak bir şeyleri yok ve Akdeniz’i geçmek istiyorlar” şeklinde sorunun boyutuna dikkat çekti.

COP15, arazi restorasyonu için sürdürülebilir çözümler bulma hedefiyle hükümetler, özel sektör ve sivil toplumdan liderleri bir araya getirdi. Bununla birlikte, iklim aktivisti Jean Claude Brou, arazi bozulmasının etkilerini ilk elden fark eden önemli tanıkların yokluğuna dikkat çekti: “Çiftçiler arazi bozulumu gerçeğini deneyimliyorlar, bununla her cephede savaşıyorlar. Ormanlardaki durumun vahametini çiftçiler farkında. Ancak buna rağmen davet bile edilmediler! Bunun yerine yöneticiler, komiteler veya tarım kuruluşları zirveye katıldı. Buna anlam veremiyorum.”

Kuraklık küresel bir sorun olmasına rağmen, yakın tarihli bir BM raporu, Afrika’nın Amerika, Hindistan ve Avustralya ile kuraklıktan en çok etkilenen bölge olduğunu belirtti.

196 Taraf, kuraklığa karşı dayanıklılığı artırma ve arazi restorasyonuna yatırım yapma sözü verdi. Bu doğrultuda zirve sonunda 38 karar alındı. Konferansta tüm ülkeler, ormanları ve arazileri eski haline getirmek, gıda üretimini artırmak, gençler için istihdam yaratmak ve kırsal kesimdeki kadınları yoksulluktan kurtarmak üzere yeni bir küresel işbirliği çerçevesi başlatılacağını duyurdu. Ayrıca taraflar söz konusu çalışmayı desteklemek için Paris Anlaşması’nda verilen taahhütleri yerine getirmeye çağırıldı.

2,5 milyar dolar değerindeki Abidjan Miras Programı, ormansızlaşma ve iklim değişikliğiyle mücadele ederken geleceğe yönelik tedarik zincirlerine yardımcı olacak.