;
Politika

ABD’nin Başlattığı Karbon Yakalama Girişimi Soru İşaretleri Doğuruyor

karbon yakalama

ABD liderliğinde COP28’de lansmanı yapılan “Karbon Yönetimi Mücadelesi” girişimi, 1.5 derece hedefi için karbon yakalama teknolojisini öne çıkarıyor. Ancak yeni yayımlanan raporlar, 40 yıldır maliyeti düşmeyen bu teknolojinin iklim kriziyle mücadelede yanlış bir çözüm olduğunu aktarıyor.

5 Aralık’ta COP’ta düzenlenen bir yan etkinlikte, ABD liderliğindeki Karbon Yönetimi Mücadelesi’nin resmi lansmanı gerçekleştirildi. Girişim, geçtiğimiz Nisan ayında Biden tarafından başlatılmıştı.

Katılımcı ülkelerin “COP28’de Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama (CCUS) ve CDR (Karbondiosit Giderme) teknolojilerinin uluslararası alanda hızlandırılmasını sağlayacak hedefler” üzerine taahhütler vermesi amaçlanıyor.

Henüz katılımcı ülkelerin resmi bir listesi yayımlanmadı ancak Suudi Arabistan, BAE, ABD, Çin, Japonya, İngiltere, AB, Kanada, Norveç, Endonezya, Brezilya, Kenya, Mozambik, Senegal, Hollanda, İsveç, Danimarka, İzlanda ve Bahreyn’in bu ülkeler arasında olması bekleniyor.

Her ne kadar ülkeler CCUS teknolojilerine yatırım yapma konusunda oldukça istekli olsa da yeni yayımlanan raporlar bunun ekonomik anlamda ve 1.5 derece hedefi kapsamında işlerliğini sorguluyor.

Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu tarafından COP28’de duyurulan yeni bir rapora göre, 2050 yılı civarında net sıfır hedeflerine ulaşmak için CCUS’ye aşırı bağımlılık “ekonomik açıdan son derece zarar verici” olacak ve yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve elektrifikasyona dayalı bir rotaya kıyasla en az 30 trilyon dolar daha pahalıya gelecek.

İklim Eylemi Takipçisi de (CAT), yıllık ısınma güncellemesinde hükümetlerin küresel ısınmayı durdurmak adına CCUS gibi yanlış çözümlere yöneldiği konusunda uyarıda bulundu.

Ülke temsilcilerinin konuşmasından önce söz alan Uluslararası İcra Direktörü Dr. Fatih Birol CCUS’nin, büyük ölçekli fosil yakıt genişletme projeleri için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. ABD’nin İklim Elçisi John Kerry’nin ise Dr. Birol’un bu yorumuna şaşırdığı görüldü.

IEA Başkanından sonra söz alan Kerry de bu teknolojilerin ihtiyaç dahilinde ölçeklenip ölçeklenemeyeceğini henüz bilmediklerini söylerken, “Halihazırda buna dair bazı sorular mevcut. Ancak bunun peşinden gitmeliyiz. 1.5 derece hedefi için önemli” dedi.

COP28’in Genel Direktörü Majid Al Suwaidi ise, karbon yönetiminin diğer azaltım çabalarının önemini azaltmayacağını söyledi.

Oxford çalışmasının başyazarı olan Richard Black, John Kerry’nin, 1,5 derece hedefinin tutturulabilmesi için CCUS’de belirli bir miktara ihtiyaç duyulacağını söylerken haklı olabileceğini söylerken şöyle devam etti: “Ancak soru şu: Ne kadar ve ne amaçla? Analizimize göre maliyetler 40 yıldır düşmedi. Ve 1.5 dereceye kapsamlı bir CCUS ölçeklendirmesiyle ulaşırsak bu işin maliyeti trilyonlarca dolara çıkacak. Bunun yerine yenilenebilir enerji ve temiz elektrifikasyon çok daha ucuz bir maliyetle bizi 1.5 derece hedefine ulaştırabilir.”