;
Politika

ABD’li ve AB’li Parlamenterler BAE’li Jaber’in COP28 Başkanlığından Ayrılması için Baskı Yapıyor

COP28

ABD Kongresi ve Avrupa Parlamentosu’nun 100’den fazla üyesi, petrol yöneticisi Sultan Al Jaber’in yaklaşmakta olan COP28 iklim müzakereleri başkanlığı görevinden alınması çağrısında bulundu.  

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) petrol devi Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin başkanı olan Sultan Al Jaber, Ocak ayında COP28 iklim müzakerelerine liderlik etmesi için seçilmişti. Ayrıca BAE’nin sanayi ve teknoloji bakanlığının yanı sıra iklim elçisi olarak da görev yapıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Birleşmiş Milletler’e gönderilen bir mektupta parlamenterler, bu yılın sonlarında Dubai’de fosil yakıt endüstrisinin iklim müzakereleri üzerinde “etki uygulayabileceğine” ilişkin “derin endişelerini” dile getirdiler.

Parlamenterler, “Sizi, COP28’in başkanının görevden alınmasını sağlamak için diplomatik çabalar göstermeye çağırıyoruz” diye yazdılar.

İmzacılar arasında ABD’li Demokrat senatörler Bernie Sanders ve Elizabeth Warren vardı. AB imzacılarının çoğu ise Yeşiller ve Sol gruplardan geldi.

Bilim insanları ve iklim aktivistleri, Jaber’in atanması konusundaki endişelerini dile getirerek, bunu fosil yakıt endüstrinin iklim krizine karşı küresel tepkiyi kontrol altına aldığının bir işareti olarak değerlendirdiler.

Geçen yıl Mısır’da düzenlenen COP27 iklim görüşmelerinde 600’den fazla fosil yakıt lobicisi hazır bulundu.

COP28 başkanlık ofisi sözcüsü ise, Jaber’in yenilenebilir enerji sektöründeki uzun kariyerine dikkat çekti.

Jaber daha önce Reuters’e, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama hedefinden sapmaya “hiç niyetinin” olmadığını söylemişti.

Jaber, “1.5 derece hedefini canlı tutmak en büyük önceliğim” demişti. Bu, parlamenterlerin Jaber’in görevden alınması için ilk çağrıları değil.

Atanmasından kısa bir süre sonra ABD Kongresi’nin 27 Demokrat üyesi, ABD’nin üst düzey iklim elçisi John Kerry’den, Jaber seçiminin geri çekilmesinde etkin bir rol oynamasını istemişti.

AB iklim politikası şefi Frans Timmermans ise geçtiğimiz günlerdeki Avrupa Parlamentosu toplantısında “enerji geçişinin başarılı olmasını istiyorsak, enerji şirketlerini de dahil etmeliyiz” diye konuştu.

Timmermans, “Onları karalamak ve görmezden gelmek, enerji geçişi açısından dinamikleri ilerletmeyecek. Dr. Sultan Al Jaber’in şirketi içinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma konusunda da uzun bir geçmişi var” dedi.