;
Ekonomi

ABD’de Güneş Enerjisinin Maliyeti Artıyor

Küresel tedarik zinciri sorunlarının ortasında güneş enerjisinin maliyeti, ABD’de yıllardan sonar ilk kez yükseliyor ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını tehdit ediyor.

Wood Mackenzie ve Solar Energy Industries Association tarafından hazırlanan bir rapora göre, ikinci çeyrekte güneş enerjisi pazarı segmentinde fiyatlar 2014’ten bu yana ilk kez yükseldi. Raporda, birçok güneş enerjisi geliştiricisinin 2021 projeleri için yeterli envanteri olsa da, gelecek yıl maliyet artışlarını görmeye başlayacakları belirtildi.

Daha pahalı güneş panelleri, dünya çapında küresel ısınmaya neden olan fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik çabalar için önemli zorluklar oluşturuyor. Küresel güneş enerjisi kurulumları son 10 yılda neredeyse 19 kat arttı ve birçok kömür ve doğalgaz santralını kapanmaya zorladı. Bu kısmen, panel fiyatlarının bu süre zarfında %89 oranında düşmesi ve güneş enerjisinin mevcut en ucuz enerji kaynaklarından biri haline gelmesinden kaynaklanıyor. Şimdi ise bu avantaj ortadan kalkıyor.

Bunun nedeni büyük ölçüde hayvansal ürünlerden motorlu taşıtlara kadar her şey için maliyetleri artıran aynı faktörlerden kaynaklanıyor: Pandemi sırasında nakliye maliyetleri ve ticari mal fiyatları arttı. Güneş enerjisi geliştiricileri için ise bu, çelik, alüminyum ve panellerdeki temel bileşen olan polisilikon için daha fazla ödeme yapmaları anlamına geliyor. Raporda, bazı geliştiricilerin fiyat artışının ortasında sözleşmeleri yeniden müzakere etmeye çalıştığı, bazılarının ise daha dar marjları kabul ettiği belirtildi.

Yine de, tedarik zincirindeki tersliklere rağmen ABD rekor bir yılda ilerliyor. Rapora göre, Nisan-Haziran ayları arasında yaklaşık 5,7 gigawatt güneş enerjisi kapasitesi kuruldu ve bu, 2020’deki aynı döneme göre %45 artarak ikinci çeyrek için bir rekor oldu.

Güneş enerjisi tedarik zincirine hakim olan Çinli şirketler, tedarik kısıtlamalarını hafifletmesi ve nihayetinde fiyatları düşürmesi beklenen yeni polisilikon fabrikalarına yatırım yapıyor.