;
Ekonomi Politika

ABD’de Fosil Yakıt Şirketleri COVID-19 Desteği Kapsamında 3 Milyar Dolardan Fazla Yardım Aldı

ABD’de 5.600’den fazla fosil yakıt şirketi, COVID-19 desteği kapsamında 3 milyar dolardan fazla yardım aldı. 

Yazı: Emily Holden

Çeviri: Sena Akkoç

Documented ve The Guardian tarafından yeni yayımlanan verilere göre, fosil yakıt endüstrisindeki 5.600’den fazla şirket ABD federal hükümetinden en az 3 milyar dolarlık koronavirüs yardımı aldı.

Yardım alan şirketler arasında petrol ve gaz sondaj firmaları ve kömür madeni operatörlerinin yanı sıra rafineri, boru hattı şirketleri ve bu sektörlere hizmet veren firmalar da yer alıyor.

Daha fazla şeffaflık baskısı altında olan Küçük İşletmeler Yönetimi (SBA), Pazartesi günü verileri yayınladı.

3 milyar dolar, muhtemelen şirketlerin gerçekte aldığı miktardan çok daha az. SBA spesifik olarak kredi miktarlarını açıklamak yerine kredi aralıklarını açıkladı. Bu açıklamalara göre, fosil yakıt şirketleri 6,7 milyar dolara kadar yardım almış olabilir. SBA’nın bankalardan topladığı verilere göre, en az 475 fosil yakıt şirketi 2 milyon dolardan fazla kredi aldı.

SBA küçük miktarda alınan kredileri açıklamadığı için analiz yalnızca 150 bin doların üzerindeki kredileri kapsıyor.

Fosil yakıt şirketlerinin, ücretli çalışanları tutmak ve salgın sırasında gelen faturaları karşılamasında kullanılmak üzere tasarlanan affedilebilir Maaş Koruma Programı (PPP) kredisi alma kısıtlamaları yok. Çevre savunucuları, gezegeni kirleten ve iklim krizine neden olan bir endüstriye milyarlarca dolar yatırım yapmanın kamu parasının kötüye kullanılması anlamına geldiğini savunuyor.

Sierra Club’tan Melinda Pierce, “Federal yardımın, pandeminin sonuçları ile mücadele eden küçük işletmelere ve işçilere yardım etmesi gerekiyor, uzun dönemdir başarısız iş uygulamalarına sahip kurumsal kirleticilere değil” dedi.

The Guardian, bu olayda adı geçen bütün şirketlerle iletişime geçmeye çalıştı ve geri dönüş için verilen süre içinde yanıt alamadı.

En az 5 milyon dolar kredi alan şirketlerin çoğu, 500 çalışanları olduğunu bildirdi. Bu sayı, hükümetin şirketleri küçük işletme olarak görmesi için üst sınır. Bu firmalardan biri, Navajo topraklarında Four Corners kömür tesisine kömür tedarik eden ve dört maden sahibi olan Navajo Transitional Energy Company. Kömür sözleşmesinin sona erdiği 2031 yılında kapatılacak tesis, Arizona Public Service Co. tarafından işletiliyor.

148 çalışanı olduğunu bildiren Doğu Ohiolu kömür şirketi CCU Coal and Constuction da en az 5 milyon dolar kredi aldı. CCU Coal and Construction, American Electric şirketi Conesville’e kömür sağlayan bir tesisi kapatınca 205 kişiyi işten çıkararak çalışan sayısını yarıya indirmeyi planladığını açıklamıştı.

Yatırımcılara değil müşterilere ait olan The Sunflower Electric Power şirketi de en az 5 milyon dolar yardım aldı. Şirket bu yılın başlarında, Kansas’ta uzun zamandır ertelenen kömür enerjisi projesinin fişini çekeceğini duyurmuştu.

En az 5 milyon dolar alan şirketler listesinde petrol sondajcıları da yer alıyor. Yardım alan şirketlerden Independence Contract Drilling, NorAm Drilling ve Scandrill, geçtiğimiz yılın sonlarında Teksas’taki en iyi 10 sondaj kulesi işletmecisi arasında gösterildi.

Documented araştırmacılarından Jesse Coleman, “Vergi mükelleflerinin paralarını, kendi yarattıkları bir düşüşün içinde olan ve bütün dünyayı da kendileriyle birlikte aşağı çekmeye çalışan endüstrilere harcamamalıyız” dedi.

Accountable.US ve the Guardian’ın başka bir değerlendirmesine göre koronavirüs yardımı kapsamında önemli çevresel ihlallerde bulunmuş şirketlere de milyonlarca dolar destek verildi.

Benzine karışan bir biyoyakıt üreten Kaliforniyalı şirket Pacific Ethanol, 9.9 milyon dolar yardım aldı. Çevre Koruma Ajansı (EPA) veri tabanına göre, su ve hava kirliliği yasalarını çiğnediği için son beş yılda birçok Pacific Ethanol tesisine 2,6 milyon dolara ulaşan miktarda para cezası kesildi.

Sierra Club, 2017’de Pekin-Illinois’deki biyoetanol tesisine Illinois Nehrine sıcak ve kirli su atıklarını boşaltarak “su kirliliği iznini yıllardır sürekli olarak yüzsüzce ihlal ettiği için” dava açtı.

Illinois’nin Pacific Ethanol aleyhindeki davası üzerinde çalışan çevre avukatı Rob Weinstock, şirketin Pekin tesisiyle ilgili sorunları düzeltemediğini söyledi. Şirket, yetkilileri nehirlere sıcak su boşaltmanın etkileri üzerine bir araştırma yapmak için izin isteyerek oyaladı. Fakat daha sonra bu araştırmayı erteledi.

Pasifik Ethanol’un sözcüsü Paul Koehler, şirketin 2.6 milyon dolar para cezasına çarptırıldığını gösteren EPA verilerine itiraz ederek bu miktarın yarısından da az bir cezaya çarptırıldıklarını ve bu cezaların çoğunun kendi bildirdikleri sorunlar yüzünden olduğunu söyledi.

Koehler, şirketin düşük karbonlu yenilenebilir yakıt ürettiğini ve emisyonları azaltmayı amaçladığını söyledi. Fakat birçok çevreci, benzine karıştırılan etanol üretmek için mısır yetiştirmenin çevreye zarar verdiğini ve yine hava kirliliği ile sonuçlandığını savunuyor.

Koehler, şirketin son beş yıldaki ihlallerinin çoğunun Kaliforniya’da olduğunu ve çözmeye çalıştıkları bu sorunların kendi bildirdikleri ekipman arızalarından kaynaklandığını söyledi.

Atık yönetimi şirketi Perma-Fix Environmental Services de 5,7 milyon dolar borç aldı. EPA veri tabanına göre, şirket son beş yılda 390.000 dolar para cezasına çarptırıldı. Mayıs ayında Perma-Fix gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %112 artarak 24,9 milyon dolara yükseldi. Bu, hissedarlar için yaklaşık 1,2 milyon dolar anlamına geliyor.

Üçüncü bir şirket olan kimyasal üreticisi LSB Industries 10 milyon dolar aldı. EPA’ya göre LSB Industries, 2015 yılından beri 236.000 dolarlık federal çevre para cezasına çarptırıldı. Şirket ve yan kuruluşları 2014’te Oklahoma, Alabama, Arkansas ve Teksas’taki 10 nitrik asit fabrikasında federal ve eyalet hava kalitesi ihlalleri nedeniyle 725.000 dolar ceza ödedi.

Son beş yılda çevresel ihlallerden dolayı para cezasına çarptırılan en az dokuz şirkete toplamda 35 milyon dolar kredi verildi. Bu sayılar, yasal işlemlerde halka açık şirketlerden alınan başvurulara dayanıyor. Genel toplam ise muhtemelen çok daha yüksek.

PPP kredisi için çevresel ihlalleri olan şirketlere karşı herhangi bir kısıtlama yok. Ancak hesap verebilirlik uzmanları, hükümetin yardım dağıtmadan önce bunları kapsamlı bir şekilde taraması gerektiğini söylüyor.

Accountable.US’in stratejik girişimler müdürü Chris Saeger, “Bütün bunlar finansal sorumluluk problemine dayanıyor.

Eğer parayı kötü kullandığınızı ve hissedarlarınıza ve şirketinize çevre cezaları nedeniyle yüklü miktarlara mâl olduğunuzu ispatladıysanız muhtemelen vergi mükelleflerine karşı sorumlu olmayacaksınız” diyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.