;
Politika

ABD ve Rusya’dan İklim Krizi Konusunda “Birlikte Hareket Etme” Sözü  

ABD ve Rusya iklim değişikliğine karşı “birlikte hareket etme” sözü verdi. Bu, geçen ayki zirveden bu yana gerilimlerin potansiyel olarak azalmasına dair ilk olumlu işaret oldu.

ABD ve Rusya, geçen ayki başkanlık zirvesinden bu yana iki ülke arasındaki gerilimlerin potansiyel olarak hafifletilmesine ilişkin ilk olumlu işaret olarak, iklim değişikliği konusunda “yakın işbirliği” kurma konusunda anlaştılar.

Beyaz Saray’ın Özel İklim Elçisi John Kerry Pazartesi günü Moskova’da görüşmelerde bulundu ve bu Kasım’da Glasgow’da yapılacak küresel iklim toplantıları öncesinde Kremlin ile “birlikte hareket etme” sözü verdi. İklim değişikliği, Moskova ve Washington arasında daha fazla işbirliği umudunun olduğu birkaç alandan biri.

İşbirliği, siber savaşa duyulan güvensizlik, seçimlere müdahale iddiaları ve birçok ekonomik bağı koparan yıllarca süren kısasa kısas yaptırımlarla dolup taşan kopmuş bağları iyileştirmede ilk adım için umut verici bir test alanı olarak görülüyor.

Geçen ay Cenevre’de düzenlenen bir zirvede ABD Başkanı Joe Biden ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, iki ülke arasında işbirliği alanları bulma sözü verdiler, ancak o zamandan beri Rusya merkezli bilgisayar korsanları tarafından daha fazla saldırı iddiası bulunuyor.

Ancak Biden, iklim değişikliğiyle mücadeleyi başkanlığının ana odak noktası haline getirdi ve bu konuda Moskova ile çalışma ihtiyacının, bir rakiple işbirliği yapma konusundaki diğer endişelerden daha ağır bastığını savundu. Kerry, Rusya’nın kıdemli Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmelerin başlangıcında, “Açıkçası iki ülke arasındaki ilişkilerde bazı farklılıklarımız var . İklim değişikliğiyle mücadelede işbirliği yapmanın diğer konularda daha iyi fırsatlar yaratmak için de alan açacağına inanıyoruz. Bu konu çok önemli ve birlikte hareket etmeye çok ihtiyacımız var” dedi.

Lavrov ise Kerry’nin Rusya ziyaretinin “ikili ilişkilerin geliştirilmesi, tansiyonun düşürülmesi ve ortak paydanın bulunabileceği alanlarda profesyonel, somut çalışmaların düzenlenmesi açısından önemli bir olumlu işaret” olduğunu söyledi. Bakan, “Rusya önümüzdeki sonbaharda Glasgow’da başarılı bir toplantıyı garanti altına almak için ABD ile yakın işbirliği umuyor” diye ekledi.

Moskova’daki görüşmeler, Nisan ayında Yeni Delhi’de Kerry ve Lavrov arasındaki kısa bir görüşme ve Şubat ayındaki bir telefon görüşmesi sonrasında gerçekleşti. İki yetkili, Kerry’nin 2013 ve 2017 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönem üzerine kurulu güçlü bir ilişkiye sahip ve Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için kritik bir iletişim kanalı olarak görülüyor.

Dünyanın dördüncü en büyük seragazı yayıcısı olan Rusya, emisyonları sınırlamak için Paris Anlaşması’nı onayladı. Sibirya’da hızla yükselen sıcaklıklar ve düzenli sel ve orman yangınları, iklimi Kremlin için giderek daha önemli bir konu haline getirdi. Dört yıl önce, yükselen küresel sıcaklıkları yanardağlara ve “kozmik değişikliklere” bağlayan Putin, geçen ay insan yapımı iklim değişikliğinin bir “trajedi” olduğunu ve insanların “sahip olduğumuz etkiyi en aza indirmesi gerektiğini” söyledi.