;
Politika

ABD ve AB Emisyon Azaltımında Çin’den Daha Fazlasını Bekliyor

AB ve ABD, COP26 iklim zirvesi öncesinde Çin’i emisyon azaltım taahhütlerini güçlendirmeye çağırıyor.

ABD ve Avrupa Birliği’nin iklim elçileri, Glasgow’daki COP26 iklim zirvesi öncesinde dünyanın en büyük yayıcısı olan Çin’in üzerindeki baskıya ek olarak, Çin’i emisyon azaltım hedeflerini güçlendirmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’in COP26 zirvesinin başlamasına üç hafta kala ABD ve AB, diğer ülkeleri iklim değişikliğiyle daha hızlı mücadele etmeye ikna etmeye çalışıyor. Listenin başında, dünya emisyonlarının yaklaşık %28’ini üreten Çin yer alıyor.

AB iklim politikası şefi Frans Timmermans Perşembe günlü AB konferansında verdiği röportajda, “Örneğin Çin’in emisyonlarında ne zaman zirve yapacağı ve kömürle çalışan elektrik üretimiyle ilgili planlarının ne olduğu konusunda daha fazla netliğe ihtiyacımız var” dedi.

Çin’den sonra ikinci en büyük emisyon salan ülke olan ABD, küresel emisyonların yaklaşık %15’inden, AB ise yaklaşık %8’inden sorumlu.

Çin’in 2060 itibarıyla karbon nötr olma hedefi ve daha yakın vadeli olan 2030 itibarıyla karbondioksit emisyonlarının zirveye ulaşması hedefi bulunuyor; ancak bu hedef, bilim insanlarının iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için bu 10 yılda gerekli olduğunu söyledikleri keskin azaltımlarla uyumlu değil.

ABD iklim elçisi John Kerry, “Çin’in yeterli ciddi azaltımlar elde etmek için bu çabamızda bize katılmasını umuyoruz. Çin, bu konuda gerçek bir lider ve aynı zamanda küresel çabalar açısından sorumlu bir ulus olarak sayılmak isteyip istemediğine karar vermeli” dedi.

Geçen ay Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin’in yurtdışında kömür yakıtlı elektrik üretimini finanse etmeyi bırakacağını söyledi. Analistler, bunun yeni yerli santralları kapsamamasına rağmen planlanan 50 milyar dolarlık yatırımları sileceğini söyledi.

Çin’den gelen iddialı eylem, diğer ülkeleri harekete geçmeye zorlayabilir; Hindistan ve Suudi Arabistan, henüz emisyon azaltım taahhütlerini yükseltmemiş olanlar arasında.

Ancak iklim eylemini gündeme getirme çabaları, diğer jeopolitik gerilimlerden gelen ters rüzgarlarla karşı karşıya.

ABD ve Çin bu hafta, stratejik rekabet yoğunlaştıkça ve Tayvan da dahil olmak üzere sıcak noktalar üzerinde ilişkiler gerginleşirken, başkanlarının yıl sonuna kadar iletişimi geliştirmeye yönelik sanal bir toplantı yapması konusunda anlaştılar.