;
Politika

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: Çin-ABD İklim İşbirliği Bir “Lütuf ” Değil

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin Çin’in iklim değişikliği konusundaki işbirliğini lütuf olarak görmediğini ve Pekin’in emisyonları azaltma taahhütlerini tam olarak yerine getirip getirmeyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

İklim değişikliği, dünyanın en büyük seragazı yayıcıları olan Çin ve ABD’nin, birlikte çalışabileceklerini söyledikleri birkaç sorundan biri.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, yakın bir zaman önce gerçekleştirdiği sanal iklim zirvesine katılan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesinin 2030’dan önce emisyonlarını zirveye çıkarma ve 2060 itibarıyla nötr hale gelme hedefini yineledi.

Ancak ABD yetkilileri, Pekin ile iklim konusunda işbirliğinin, ekonomik ve insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere diğer konularda Çin’i sorumlu tutma çabalarını sulandırmayacağını söylediler.

Sullivan, Aspen Güvenlik Forumu web seminerinde yaptığı açıklamada, “Pekin’in ABD’ye iklim değişikliği konusunda yaptığı bir ‘iyiliğin’ karşılığında, Çin ile ticaret işbirliğine girmeyeceğiz” dedi.

Sullivan, “İklim değişikliğiyle ilgili eylemin dünyadaki her önemli ülkede temel bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz” diyerek, Çin’in tam olarak işbirliği yapmaya istekli olup olmadığı konusunda “emin olmadıklarını” sözlerine ekledi.

Çinli yetkililer de, iklim değişikliğinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki jeopolitik mücadelede pazarlık kozu olarak kullanılmaması gerektiğini söylediler.

Sullivan, Mart ayında Biden ile Japonya, Avustralya ve Hindistan liderleri arasındaki ilk QUAD zirvesinin, Biden yönetiminin ilk 100 gününün en büyük başarılarından biri olduğunu söyledi.

Biden, Çin ile rekabeti ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük dış politika sorunu olarak tanımladı ve Kongre’ye yaptığı ilk konuşmasında Hint-Pasifik’te güçlü bir ABD askeri varlığını sürdürme ve ABD’nin teknolojik gelişimini artırma sözü verdi.