;
Politika

ABD, İklim Krizine Karşı Çin ile Çalışabilmeyi “Umuyor”

ABD’nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadelede Çin ile birlikte çalışabilmesi konusunda “umutlu” olduğunu söyledi.

ABD’nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry, ABD’nin Çin ile ikili ilişkisini etkileyen uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara rağmen iklim değişikliğiyle mücadele etmek için birlikte çalışabileceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Kerry, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’yi ziyareti sırasında gazetecilere verdiği röportajda, “Çin ile müzakere edebilmeyi umuyoruz. Başkan Biden’ın ve benim de net bir şekilde belirttiğim gibi: Çin ile bazı sorunlarımız olsa da, diğer sorunlarımızdan hiçbiri iklim konusunda yapmamız gerekenler için bir engel teşkil etmemeli” dedi.

Çin-ABD ilişkileri son yıllarda ticaret, Çin’in Uygur topluluğuna yaptığı baskı ve Çin’in Tayvan ve Hong Kong’daki eylemleriyle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle gerildi.

Çin, 2060 itibariyle karbon nötr olma sözü verirken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 22 Nisan’daki küresel iklim zirvesinde emisyonları azaltmak için yeni bir hedef açıklaması bekleniyor.

Kerry, Abu Dabi’nin ev sahipliğinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika için bir iklim diyaloğunda da yer aldı. Diyalog Kasım ayında Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler iklim zirvesi öncesinde ulusal ve bölgesel hazırlıklara odaklandı.

Kerry, Kasım ayındaki konferans öncesinde ülkelerin kömüre olan bağımlılığını nasıl azaltacakları ve iklim değişikliği konusunda “eylemleri nasıl artıracakları” gibi konular üzerinde duracaklarını söyledi.