;
Politika

ABD İklim Elçisi Kerry Çin’i İklim İşbirliğini Sürdürmeye Çağırdı

Çin

Kerry, “İklim değişikliği, Çin ile aramızdaki diğer sorunlar nedeniyle kesintiye uğramaması gereken bir alan” dedi.

Financial Times’in haberine göre, ABD’nin İklim Elçisi John Kerry, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i iklim müzakerelerini sürdürmeye çağırdı.

Kerry gazeteye, Mısır’ın tatil beldesi Şarm El-Şeyh’te Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler COP27 iklim zirvesi öncesinde iki ülkenin “yeniden bir araya gelebileceğini” umduğunu söyledi.

Kerry, “İklim değişikliği, bizi etkileyen diğer sorunlar nedeniyle kesintiye uğramaması gereken bir alandır” dedi.

Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe de, ABD’nin ve Çin’in barışı sağlamak ve iklim eylemine geçmek için  beraber hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kofe, “Dünya barışını sağlama ve iklim değişikliğini ele alma konusunda gerçekten ciddiysek, o zaman iyi veya kötü insanlar diye bir şey yok… Gemide Çin’e ve ABD’ye ihtiyacımız var” dedi.

Pasifik bölgesi, Çin’in artan etkisi üzerine ABD ve ortaklarının bölgede gücünü arttırmaya yönelik hamlelerinden sonra daha fazla tartışmalı hale geldi.

Çin ve Solomon Adaları arasında yakın tarihli bir güvenlik anlaşması, Pekin’in askeri varlığını genişletme emelleriyle ilgili endişeleri artırdı.

Kofe, Tuvalu’nun “battığını” göstermek için, geçen seneki COP26 küresel iklim konferansında denizde ayakta durarak 12 bin kişilik ulusa dikkat çekti.

Başkent bölgesinin %40’ı yüksek gelgit nedeniyle su altında. Bu küçük ülkenin yüzyılın sonuna kadar sular altında kalacağı tahmin ediliyor.