;
Ekonomi

ABD Güneş Enerjisi Kapasitesi 2020’de Yüzde 33 Büyüyecek

Güneş enerjisi sektörü bu sene 18 gigawatt’lık tesis kuracak ve böylece 3 milyon eve yetecek kadar enerji üretilebilecek. Ancak bu miktar, küresel salgın öncesi tahmin edilenin %9 gerisinde.

Haber: Nichola Groom

Çeviri: Çisil Sevinç

Enerji araştırmaları firması Wood Mackenzie ve ABD Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği’nin (SEIA) hazırladığı rapora göre, güneş enerjisi sektörü bu sene 18 gigawatt’lık tesis kuracak ve böylece 3 milyon eve yetecek kadar enerji üretilebilecek.

Bu oran; inşaatın gecikmesi, tüketici talebinin azalması ve finansmana erişimin kısıtlanması gibi sebeplerle küresel salgın öncesi tahmin edilen miktardan %9 daha az.

Ancak rapora göre, 2020 yılında 14.4 gigawatt’lık yeni kapasite kurulması bekleniyor ve bu tesis bazında kurulan güneş enerjisi miktarında bir rekor kırılacağı anlamına geliyor.

Eyalet bazlı yenilenebilir enerji hedefleri ve güneş enerjisinin düşük maliyetli olması sebepleriyle sektöre olan talep hızla artıyor.

Sektörü bekleyen orta ve uzun vadeli riskler arasında ise; zayıflayan piyasalar karşısında artan sermaye maliyetleri, ticari ve endüstriyel tüketicilerin yaşadığı finansal sıkıntılar sonucu talep azalması ve tesis tedarik planlarında gecikmeler yer alıyor.

Pandemi yüzünden büyük bir belirsizlik oluştuğunu belirten SEIA, beş yıllık güneş enerjisi tesisini %3 oranında azaltarak kapasitesini 113 gigawatt’a geriletti.

ABD’de yapılan kapasite artırmalarının yılın ilk çeyreğindeki güneş enerjisi payı %40’a ulaştı ve böylece doğalgaz ve rüzgar enerjisini geride bıraktı.

Daha küçük bir piyasa olan ev tipi ve ticari sistemler ise, pandemi sebebiyle yapılan evde kal çağrılarının inşaat ve satış süreçlerini yavaşlatmasıyla bu süreçten olumsuz etkilendi.

Rapora göre, ev tipi tesislerin bu sene %25 oranında azalacağı ve bu gerilemenin gelecek sene %26’ya çıkarılarak telafi edileceği tahmin ediliyor.

Küresel salgın öncesi tahmin edilen seviyelere ulaşılabilmesi için birkaç sene geçmesi gerekecek.

Raporda yer alan bir başka ifade ise, işletmelere kurulan çatı sistemleri gibi ev tipi olmayan tesislerde %38 gerileme olacağı yönündeki tahmin.

Haberin aslında buradan ulaşabilirsiniz.