;
Ekonomi Politika

ABD Güçlendirilmiş İklim Finansmanı Vadediyor

ABD’nin yeni İklim Özel Temsilcisi John Kerry, savunmasız toplulukların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için finansman yoğunluğunu “önemli ölçüde artıracaklarını” söyledi.

Hollanda’nın Pazartesi günü ev sahipliği yaptığı ilk küresel adaptasyon zirvesinde konuşan Jonh Kerry, “Uzun vadede, en geç 2050 itibariyle net sıfır emisyona doğru ilerlemek ve 1,5 derece sınırını erişilebilir bir konumda tutmak, iklim için en iyi politikalar olmaya devam ediyor. En zengin ve en ayrıcalıklı olanlar dışında 3 veya 4 derece ısınmış bir dünyaya adapte olmak mümkün değil” dedi.

Paris Anlaşması uyarınca ülkeler, küresel sıcaklık artışını “2 derecenin çok altında” sınırlamayı ve savunmasız toplulukların hayatta kalabilmesi için daha zor bir hedef olan 1.5 için çaba göstermeyi kabul ettiler.

Kerry, ABD’nin imtiyazlı finansman da dahil olmak üzere uyum ve dayanıklılık girişimlerine yönelik finansman akışını “önemli ölçüde artıracağına” ve yeni yönetimin “iklim finansmanı taahhüdümüze karşılık vereceğine” dair söz verdi.

ABD, Donald Trump’ın Barack Obama yönetimindeki fona verdiği bir önceki ABD taahhüdünü geri çevirmesinin ardından BM destekli Yeşil İklim Fonu’na 2 milyar dolar borçlu.

Sivil toplum kuruluşu Care International’da iklim değişikliği ve direnç konularında küresel politika lideri olan Sven Harmeling, Kerry’nin iklim etkileriyle en savunmasızların başa çıkmasına yardımcı olmak için imtiyazlı finansmanı artırma taahhüdünü memnuniyetle karşıladı. “Ancak bunun yakında somut rakamlarla takip edilmesi gerekiyor” dedi.

İki günlük sanal zirve, dünyanın en yoksul ve en savunmasız topluluklarının yoğunlaşan iklim etkilerine yanıt vermesine yardımcı olmak ve somut eylemleri yönlendirmek için devlet başkanlarını, siyasi; iş dünyası, sivil toplum liderlerini ve gençleri bir araya getirdi. Ayrıca, 2030 itibariyle iklim direncine yönelik eylemleri hızlandırmak için Uyum Eylem Gündemi adlı bir çerçeve de başlatıldı.

Küresel Uyum Komisyonu’nun analizine atıfta bulunan Hollanda başbakanı Mark Rutte, önümüzdeki 10 yılda iklim adaptasyonuna 1.8 trilyon dolar yatırım yapılmasının 7.1 trilyon dolar net fayda sağlayabileceğini söyledi. Rutte, hükümetlere adaptasyonu “COVID-19’a iyileşme cevaplarının merkezine” koyma çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri António Guterres, bağışçıları ve çok taraflı kalkınma bankalarını finansmanı artırarak ve iklim fonlarının yarısını uyum programlarına tahsis ederek iklim etkilerinin ele alınması için mevcut 70 milyar dolarlık bir boşluğu doldurmaya çağırdı. Şu anda, iklim finansmanının yaklaşık beşte biri adaptasyona gidiyor. Care International tarafından yapılan analiz ise, rakamın fazla rapor edilmiş olabileceğini gösteriyor.

Gana’nın iklim aktivisti ve Küresel Uyum Merkezi’nin gençlik görevlisi Joshua Amponsem konferansta “Gençler, özellikle genç kadınlar ve yerli topluluklardan olanlar şimdiden iklim değişikliğinin etkilerini hissediyorlar” dedi.

Act Alliance’ın iklim adaleti grubunun Eşbaşkanı Mattias Söderberg, küresel iklim tartışmaları ağırlıklı olarak emisyonların azaltılmasına odaklanmaya devam ederken, zirvenin adaptasyon tutkusu ve finansman için somut ihtiyaçların vurgulanmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Söderberg, “birkaç somut taahhüt” ile, zirvenin lider seviyesinde iklim adaptasyonu için ivmeyi canlandırmayı amaçladığını söyledi ve “Güzel sözlerinin somut eyleme dönüşüp dönüşmediğini görünce başarılı olup olmadığına karar vereceğiz” diye ekledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, adaptasyon için iki taraflı ilave 120 milyon euro harcama taahhüdünde bulundu ve Aralık ayında fona 50 milyon euronun yanı sıra, özellikle en az gelişmiş ülkeleri desteklemek için Adaptasyon Fonuna 100 milyon euro sağlama taahhüdünde bulundu.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ise, 2019’da iklim etkilerini ele almak için New York’taki BM İklim Eylemi zirvesinde Mısır ile ortak bir girişim üzerine inşa edilmiş olan küresel bir koalisyonun başlatıldığını duyurdu. Bangladeş, Malavi, Hollanda, Saint Lucia ve BM ile birlikte koalisyon, en iyi bilgi ve uygulamaları paylaşan bir forum görevi görecek. Johnson ayrıca “dayanıklı bir iyileşmeyi bu yıl İngiltere’nin G7 başkanlığının bir önceliği” haline getirmeyi taahhüt etti.

Kerry, Beyaz Saray’ın ABD’deki inovasyonu iklim konusunda güçlendirmek için çalışacağını, gelişmekte olan ülkelerde iklim risklerinin daha iyi anlaşılmasını ve yönetilmesini teşvik edeceğini ve özel sektör ile bağlı oldukları topluluklar arasındaki işbirliğini destekleyeceğini söyledi.

Kerry, ABD’nin, COP26’nın tüm büyük emisyon yayıcı ülkelerin iddialarını önemli ölçüde artırdığı ve en savunmasız olanları korumaya yardım ettiği iddialı bir iklim eylemiyle sonuçlanmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

ABD’nin Trump’ın başkanlığındaki uluslararası iklim işbirliğinden çekilmesine değinen Kerry, “Son dört yılın eksikliği nedeniyle alçakgönüllülükle geliyoruz ve bunu telafi etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.