;
Ekonomi Politika

ABD Dünya Bankası Başkanlığı için Ajay Banga’yı Destekliyor

dünya bankası

ABD, iklim mücadelesinde Dünya Bankası’na liderlik etmesi için Ajay Banga’yı desteklediğini duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ifadelerine yer verilen Joe Biden, 30 yıldan fazla deneyime sahip Ajay Banga’nın Dünya Bankasına liderlik edecek bir donanımda olduğunu belirtti.

Biden, Banga’nın istihdam yaratan ve gelişmekte olan ekonomilere yatırım getiren başarılı küresel şirketler kurma ve yönetme ile köklü değişim dönemlerinde kuruluşlara rehberlik etmedeki deneyimine işaret ederek, dünyanın dört bir yanındaki küresel liderlerle ortaklık kurma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.

Banga’nın iklim değişikliği de dahil olmak üzere zamanın en acil sorunlarının üstesinden gelmek için kamu-özel kaynaklarını seferber etme konusundaki deneyimine de değinen Biden, “Hindistan’da büyüyen Ajay, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı fırsatlar ve zorluklar ile Dünya Bankası’nın yoksulluğu azaltma ve refahı artırma konusundaki iddialı gündemini nasıl yerine getirebileceği konusunda benzersiz bir bakış açısına sahip” ifadesini kullandı.

ABD, bankanın en büyük hissedarı ve geleneksel olarak başkanını seçiyor. Bu nedenle Banga’nın David Malpass’ın Haziran’da veya öncesinde istifa etmesiyle koltuğu devralması bekleniyor.

Dünya Bankası ve İklim Değişikliği 

Dünya Bankası, küresel iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının ana odak noktası haline geldi.

Barbados Başbakanı Mia Mottley, ilk olarak Bridgetown gündemi olarak adlandırılan bir girişimde harcamaları serbest bırakmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için reform çağrısında bulundu.

Bu çağrıya ABD, Almanya ve Hindistan gibi büyük banka hissedarları olumlu yaklaştı. COP27’in sonuç metninde de Dünya Bankası’nın mimarisinde reform yapılması çağrısında bulunulmuştu.

Barbados ve Almanya da dahil olmak üzere birçok hükümet, borç verme kurallarındaki herhangi bir gevşemenin bankanın AAA kredi notunu tehlikeye atmaması gerektiğini söylüyor.

Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenen bu not, bankanın ucuza borç almasına ve dolayısıyla ucuza borç vermesine olanak sağlıyor.

Hindistan hükümeti, bankanın gelişmekte olan ülkelere gelişmiş ülkelerden daha ucuz iklim finansmanı sağlaması için bu hafta G20’de baskı yapacak.

Banka bahar toplantısına Nisan ayında Washington DC’de ev sahipliği yapacak. Orada hissedar hükümetleriyle “iklim evrimi yol haritasını” tartışacak.

Bu yol haritası, bankanın misyonunu iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve diğer küresel sorunların yanı sıra yoksulluğu azaltma ve refahı artırma şeklindeki mevcut hedeflerini içerecek şekilde genişletmeyi amaçlıyor.

Banka, seragazı emisyonlarını azaltmak için orta gelirli ülkelere daha fazla para vermeyi teklif ediyor.

Banka ayrıca iklim değişikliğine karşı savunmasız olan ülkelere daha fazla borç vermek istiyor.Bu daha geniş misyonu finanse etmek için, bankanın yol haritası hükümetlerden daha fazla fon talep ediyor.