;
Ekonomi

ABD Bankalarının Finanse Ettiği Büyük Ölçekli Emisyonlar Açığa Çıkarıldı

Önde gelen iklim grupları yeni bir çalışmada, ABD finans sisteminin muazzam seviyedeki karbon ayakizini gözler önüne serdi. 

Wall Street’s Carbon Bubble” adlı rapor, ABD finans kurumlarının Paris Anlaşması’yla uyumlu hale getirilmesi için düzenleme çağrısında bulunuyor. Araştırmada 2020’de en iyi Wall Street firmalarının, Brezilya ve Japonya gibi ekonomilerinden kaynaklanan emisyonlardan daha büyük emisyonları desteklediği hesaplanıyor.

Amerikan İlerleme Merkezi’nde (CAP) ekonomi politikasından sorumlu başkan yardımcısı Andres Vinelli “ABD bankacılık sektörü, fosil yakıt sektörünü finanse etmeye devam ederek kendisini ve gezegeni tehlikeye atıyor. Sektör kendini yönetme konusunda isteksiz olduğunu kanıtladığı için, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Para Birimi Denetleme Ofisi de dahil olmak üzere düzenleyiciler, bankaların iklim değişikliğine katkılarını azaltmak için acilen bir çerçeve geliştirmeli” dedi.

Raporun yayıncıları Sierra Club ve CAP, ABD finans sektörünün borç verme ve yatırım faaliyetleriyle ilişkili emisyonları kapsamlı bir şekilde hesaplamak için ilk kez böyle bir girişimde bulunulduğunu söylüyor. Ancak, kamuya açık verilerde bulunan boşluklar nedeniyle muhtemelen çalışmanın hafife alınabileceğini düşünüyorlar.

Gruplar, 2020’de 1,9 milyar ton CO₂ eşdeğerinin finansmanından, sadece en büyük 18 ABD bankasının ve varlık yöneticisinin sorumlu olduğunu belirledi. Bu rakam, petrol ve gaz emisyonlarının %88’ini oluşturan şirketlerdeki Kapsam 3 dolaylı emisyonlarını içermiyor.

Raporun bir kısmı, bankaların kredi vermeleriyle ilişkili emisyonların daha iyi ifşa edilmesini savunmaya odaklanıyor. Mevcut durumda, bankaların kredi riskine ilişkin işlem düzeyindeki verileri yayımlaması gerekmiyor. Gelecek yılın başlarında yayımlanacak olan SEC kurallarında bu durumun düzeltileceği umuluyor.

Rapor ayrıca düzenleyicilere şunları tavsiye ediyor:

  • İklimle ilgili spesifik ve sağlam açıklamaları zorunlu kılmak;
  • Yatırımcıların iklim riskini mütevelli sorumluluklarının bir parçası olarak anlamalarını ve buna göre hareket etmelerini sağlamak;
  • İklim riskleri hakkında denetim kılavuzu yayımlamak ve iklim riskini stres testlerine dahil etmek;
  • Risk azaltma politikalarının tasarımında ırksal ve ekonomik adalete öncelik vermek;
  • Bankalar için sermaye gereksinimlerinde fosil yakıtlar için risk ağırlığını artırmak.

Raporun lansman etkinliğinde konuşan Michiganlı Demokrat bir Kongre üyesi olan Rashida Tlaib, iklim değişikliğinin ABD finansal sistemi için 2008 krizinden kat kat büyük bir risk oluşturduğu konusunda uyardı. Düzenleyicilere yönelik sert ve acil müdahale çağrılarını destekledi.

Etiketler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi