;
Politika

AB Rusya’dan Gaz İthalatını En Az Yüzde 65 Azaltmayı Hedefliyor

Avrupa Komisyonu, AB’nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak “enerji bağımsızlığını” sağlamayı hedefleyen bir planı duyurdu.

AB Komisyonu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği önlemlerini hızla artırırken, Rusya’dan doğalgaz ithalatını bu yıl üçte iki oranında azaltmayı planlıyor.

Avrupa’nın temiz enerji geçişini hızlı bir şekilde ilerletmesi, petrol ve doğalgaza aşırı bağımlılığın bir sonucu olarak değişken fiyat artışlarına maruz kalan tüketiciler için enerji güvenliğini sağlama ihtiyacından kaynaklanıyor.

Şu anda Rusya, Avrupa’nın doğalgaz ithalatının %45’ini sağlıyor. Uzmanlara göre, savaşın dalgalı etkileri tüm dünyadaki LNG ithalatçılarını etkilerken ve sürdürülemez fiyat artışlarına neden olurken, doğalgaz fiyatları gelecek yıl için yüksek ve değişken kalmaya devam edecek. Rystad Energy analistlerine göre, fosil yakıtlarla ilgili artan jeopolitik risk ve yenilenebilir enerjinin görece fiyat paritesi göz önüne alındığında, mevcut koşullar doğalgazı geçiş yakıtı olarak kullanma argümanını zayıflatıyor.

Avrupa Komisyonu REPowerEU isimli planla 2030’a kadar başta gaz olmak üzere Rus fosil yakıtlarıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı gibi önde gelen kurumlar da AB’yi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaştırılması ve enerji verimliliği önlemleri ile doğalgaz arzının kısa vadeli çeşitlendirilmesi dahil olmak üzere benzer önlemler almaya çağırdı.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Kırılganlıklarımızı ele almanın ve enerji seçimlerimizde hızla daha bağımsız hale gelmenin zamanı geldi. Şimşek hızında yenilenebilir enerjiye geçelim. Yenilenebilir kaynaklar ucuz, temiz ve potansiyel olarak sonsuz bir enerji kaynağıdır ve fosil yakıt endüstrisini başka bir yerde finanse etmek yerine burada istihdam yaratırlar” dedi.

AB Komisyonu’nun planı öncelikli olarak şunları ele alıyor: 

  • Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin artırılması.
  • AB üye ülkelerine, enerji şirketlerinin son doğalgaz fiyatlarındaki artışlardan ve emisyon ticaretinden elde edilen kârlarından, tüketicilere belirli gelirlerin dağıtılması önerisi
  • ABD ve Katar gibi diğer ülkelerden LNG ithalatının kısa vadeli artırılması

E3G Doğalgaz Politikası Kıdemli Politika Danışmanı Raphaël Hanoteaux,“Enerji güvenliği sorunu, yalnızca güvenlikten çok, yavaş yavaş dayanıklılık sorununa dönüşüyor. Bunu aşmanın ekonomik olarak en sağlıklı yolu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Avrupa Komisyonu bunu ve AB Yeşil Mutabakatı’nın bu sorunların birçoğunu çözme potansiyelini kabul ediyor. Doğalgaz politik bir yakıttır. Özellikle Avrupa gündemi için olup bitenlerin siyasi sonuçlarının henüz başındayız” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu, yenilenebilir kaynaklar ve enerji güvenliği için daha fazla teşvik öneren tek AB organı değil. Geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nun en büyük partisi muhafazakar Avrupa Halk Partisi’nin Grubu da Avrupa enerji güvenliğini sağlamak için daha yüksek yenilenebilir ve enerji verimliliği hedefleri çağrısında bulundu.

AB üye devletlerinin Rus fosil yakıtlarının aşamalı olarak kaldırılması konusunda daha aktif liderlik için baskı yapmasının beklendiği özel bir Avrupa Konseyi toplantısının 10 -11 Mart tarihlerinde yapılması planlanıyor.