;
Politika

AB Plastik Atıklara Dair Daha Güçlü Kuralları Kabul Etti

Avrupa Komisyonu, plastik atıkların özellikle OECD dışı ülkelerine ithalatını, ihracatını ve AB ülkeleri içinde nakliyesine yönelik daha sıkı yeni kuralları kabul etti.

Avrupa Komisyonu, plastik atıkların ihracatı, ithalatı ve AB içi nakliyesine ilişkin yeni kuralları kabul etti. Bu yeni kurallar, geri dönüşüm için gönderilen temiz plastik atıklar dışında AB’den OECD dışı ülkelere plastik atık ihracatını yasaklıyor. AB’den OECD ülkelerine plastik atık ihracatı ve AB’ye ithalat da daha sıkı bir şekilde kontrol edilecek.

Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius “Bu yeni kurallar, AB’de ürettiğimiz atıkların sorumluluğunu üstlendiğimize dair açık bir mesaj veriyor. Plastik atıkların ihracatına yalnızca çok katı koşullar altında izin verilecek. Ayrıştırılmamış plastik atıkların OECD dışı ülkelere ihracatı tamamen yasaklanacak. Bu, plastik kirliliğiyle mücadelede, döngüsel ekonomiye geçişte ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşı” dedi.

Son 10 yılda, kontrolsüz plastik atık ticareti artarak hem çevreye hem de halk sağlığına zarar verdi. Yeni kurallar, sorunlu plastik atıkların, genellikle bunu sürdürülebilir bir şekilde yönetecek kapasite ve standartlara sahip olmayan üçüncü ülkelere ihracatına son verilmesini talep ediyor. Kurallar aynı zamanda hem Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın hem de yeni döngüsel ekonomi eylem planının kilit bir taahhüdü olma özelliği taşıyor. Buna paralel olarak, alınan karar, plastik atıkları azaltmayı ve daha iyi ayırma ve geri dönüşümü teşvik etmeyi amaçlayan AB plastik stratejisine katkıda bulunuyor. Yeni kurallar 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek. Kurallara yönelik uygulamalar hakkında daha fazla bilgi ve ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.