;
Ekonomi Politika

AB, Koronavirüs Planında İklim Krizini Dikkate Alacak

AB liderleri, bloğun koronavirüs ekonomik toparlanma planının iklim değişikliği ile mücadele amacını dikkate alması gerektiği konusunda anlaşmaya vardılar.

Avrupa Birliği’nin (AB) 27 lideri, geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen altı saatlik bir video konferansın ardından koronavirüs ekonomik toparlanma planını koordine etme konusunda anlaştı.

Yapılan açıklamada, planın detaylarının üzerinde çalışılacağı belirtildi. Aynı zamanda planın, AB’nin gezegeni ısıtan emisyonları azaltma amacını tanımlamak için kullandığı “yeşil dönüşüm” ile tutarlı olmasının gerekliliğinin kabul edildiği ifade edildi.

Avrupa Komisyonu, Greta Thunberg’in de katıldığı toplantıda AB’nin 2050 net sıfır emisyon hedefini yasal olarak bağlayıcı kılacak “İklim Yasasını” onaylamıştı. AB Haziran’da 27 üye ülkesinin zirvede planı onaylamasını istiyor. Üye ülkeler arasında sadece Polonya plana karşı çıktı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Yatırımcılar ve çevre grupları, koronavirüsün ekonomik zararlarının tüm finansmanı ve siyasi enerjiyi ele geçirdiği bir zamanda Brüksel’in iklim değişikliği hedeflerini gözden kaçırmayacağına dair güvence talep ediyorlar.

Polonya ise, salgının AB iklim hedeflerine ulaşılmasını zorlaştıracağını söyledi.

300’den fazla iklim değişikliği kampanya grubundan oluşan küresel bir koalisyon Perşembe günü hükümetleri, düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için herhangi bir koronavirüs ekonomik kurtarma paketini kullanmaya çağırdı.

350.org’un yöneticisi May Boeve yaptığı açıklamada, “Şu anda yapılacak seçimler önümüzdeki yıllarda toplumumuzu şekillendirecek” dedi.

Hükümetler, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görünmeyen seviyelerde ekonomiyi kurtarmak adına çabalarken, birçok politikacı, ekonomist ve kampanyacı, alınan önlemlerin kömür, petrol ve gazdan uzaklaşmayı hızlandırmak için kullanılması gerektiğini söylüyor.

Newton Yatırım Yönetimi’nde sürdürülebilir yatırım başkanı Andrew Parry, koronavirüs krizinin, hükümetlerin bir krize tepki vererek harekete geçebileceğini kanıtladığını söylerken, bunun iklim değişikliği ile mücadelede almaları gereken bir ders olduğunu belirtti.