;
Ekonomi

AB Karbon Piyasasını Güçlendirmeyi Planlıyor

Bloomberg News’in haberine göre, AB emisyonları daha hızlı azaltmak ve yeni sektörlerde kirliliğe fiyat koymak için karbon piyasasını güçlendirmeyi planlıyor.

AB’nin emisyon ticaret sistemi (ETS), bloğun merkezi iklim politikasını oluşturuyor ve enerji santrallarını, fabrikaları ve Avrupa içi uçuş yapan havayollarını karbondioksit emisyonlarında izne tabi tutuyor.

Avrupa Komisyonu önümüzdeki ay, daha iddialı bir iklim değişikliği hedefini karşılamak için tasarlanmış bir politika paketinin parçası olarak sistemin yenilenmesini önerecek.

ETS önerisinin bir taslağına atıfta bulunan Bloomberg, ETS’deki karbondioksit izinlerinin arzının bir defaya mahsus kesintiyle karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Raporda, her yıl ETS’ye giren izinlerin sayısının da, bu oran belirtilmemiş olsa da, daha hızlı bir oranda azalacağı belirtildi.

Bir Komisyon sözcüsü, yayımlanmadan önce değişebilecek olan taslak teklif hakkında yorum yapmayı reddetti.

Teklif, AB karbon fiyatlarını düşürebilecek fazla izinlerin birikmesini önlemek için tasarlanmış bir mekanizma olan ETS “piyasa istikrar rezervini” güçlendirecek.

AB üye ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, kabaca iki yıl sürebilecek bir süreç olan nihai reformları müzakere etmeli.

AB’nin planlanan karbon sınır vergisi kapsamındaki endüstriler için ücretsiz karbon izinleri sona erecek. Bu; çelik, çimento, alüminyum ve gübre üreticileri için karbon maliyetlerini artırabilecek bir hareket.

Rapor, ETS’yi taşımacılığı da içerecek şekilde genişletme ve binalardaki ısıtma sistemleri için yeni, ayrı bir ETS oluşturma planlarını da doğruladı.

Komisyon, karbon fiyatlandırma sisteminin yakıt faturalarını yükseltmesi durumunda savunmasız haneleri desteklemek için bir fon oluşturacağını söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi