;
Ekonomi Politika

AB İyileşme Fonları 1000’den Fazla Yeşil Projeyi Değerlendirecek

Bakanların AB blokunun 2021-27 bütçesini ve ekonomik teşvik fonunu görüşmeye başlamasıyla 1000’den fazla iklim dostu proje, AB’nin koronavirüs sonrası iyileşme paketlerinin bir bölümü için aday olabilir.

Avrupa Birliği (AB) liderleri bugün Brüksel’de, çevre düşünce kuruluşları tarafından emisyon hedefine ulaşma konusunda başarısız olarak eleştirilen, bütçe ve ekonomik iyileşme fonunda anlaşmaya varmak üzere buluşuyor. Blokun mevcut hedefi seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre %40 azaltmak.

Blokun 2021-27 bütçesini ve ekonomik teşvik fonunu görüşmeye başlamasıyla 1000’den fazla iklim dostu aday proje, AB’nin koronavirüs sonrası iyileşme paketlerinin bir bölümünü oluşturabilir.

AB Komisyonu, 1.1 trilyon euroluk bir bütçe önerisine ek olarak koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ekonomileri kurtarmak adına 150 milyar euroluk yardım fonu önerdi.

Komisyon toplam paketin yeşil endüstri ve teknolojileri güçlendireceğini ve seragazı emisyonlarını azaltabileceğini söyledi. Eylül ayında yayımlanacak olan ve Reuters tarafından görülen araştırma iyileşme fonuna uygun olan 1000’den fazla proje tespit etti. Avrupa İklim Kuruluşu’nun (ECF) görevlendirdiği araştırma EY danışmanlığı tarafından gerçekleştirildi.

Projeler 2 milyondan fazla işi destekleyebilir ve 200 milyar dolara yakın yatırım gerektirebilir.

Finansman alırlarsa iki yıl içinde piyasaya sürülmeye hazır projeler, yenilenebilir enerji, enerji depolama, bina yenileme, düşük karbonlu taşımacılık, düşük karbonlu teknolojilerin üretimi ve daha verimli endüstriyel süreçleri kapsıyor. Çelik üretim şirketi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve Vattenfall şirketlerinin ortak projesi HYBRIT, İsveç’te çelik üretiminde kömür yerine hidrojen kullanılmasını içeriyor ve 1.5-2 milyar euroluk bütçeye ihtiyaç duyuyor.

Kore merkezli kimya şirketi LG Chem tarafından geliştirilen bir başka proje ise, Polonya’da elektrikli araçlar için lithium-ion batarya üretimini içeriyor.

EY, belirlenen 1000 projenin şu anda Avrupa’da geliştirilmekte olan yeşil projelerin sadece %10’unu temsil ettiğini belirtti. Bu, AB’nin yeşil proje hattının tamamının 1 trilyon euroluk bir yatırımı temsil edebileceği ve pandemi sırasında kaybedilen en az 12 milyon işin yerini alabileceği anlamına geliyor.

Hangi projelerin AB finansmanı için uygun olabileceğini belirlemek adına, EY her üye ülkedeki işletmeler, paydaşlar, yetkililer ve yatırımcılarla görüştü. Ayrıca planlama uygulamalarını ve finansman taleplerini de inceledi.

EY tarafından özellikle vurgulanan projelerin yaklaşık % 30’u, düşük karbonlu mobilite, yeşil hidrojen ve düşük karbonlu inşaat malzemelerine odaklanan girişimler ile küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından geliştiriliyor.

% 20’den fazlası küçük ölçekli olmakla birlikte 5 milyon euroya kadar yatırım gerektiriyor. EY, yatırım yapılmaya hazır projelerin listesini kısa süre içinde iyileşme planlarını hazırlayan üye devletlerle paylaşacağını söyledi.