;
Politika

AB “İklim Eylemi Sosyal Fonu” Kurmayı Planlıyor

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, karbon fiyatlandırma politikalarının ulaşım ve binaların ısıtma sistemlerine genişletilme planının bir sonucu olarak yakıt faturalarının artması durumunda savunmasız haneleri desteklemek için bir fon kurulacağını söyledi.

Komisyon gelecek ay, yakıt vergisi değişiklikleri ve daha zorlu yenilenebilir enerji hedefleri de dahil olmak üzere, emisyonları bu 10 yılda daha hızlı azaltmak için bir politika paketi önerecek.

Göz önünde bulundurulan teklifler arasında, binalardaki ulaşım ve ısıtma sistemleri için bir karbondioksit emisyonu ticaret sistemi de yer alıyor.

Planın vatandaşlar için yakıt maliyetlerini artırabileceğini ve en çok düşük gelirli ve savunmasız grupları etkileyebileceğini söyleyen bazı AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu’ndaki parlamenterlerin endişelerini artırdı.

İklim Eylemi Sosyal Fonu

AB iklim politikası şefi Frans Timmermans ise bu türdeki herhangi bir öneriye sosyal etkiyi azaltacak önlemlerin eşlik edeceğini söyledi.

Timmermans, bir AB organı olan Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’ne “Emin olun, bu adımı atarsak ve bunun sonucunda haneler artan maliyetlerle karşı karşıya kalırsa, olası olumsuz etkileri telafi edebilecek bir sosyal mekanizmayı devreye alacağız” dedi.

Timmermans, “Karayolu taşımacılığı ve binalardaki emisyon ticaretinden elde edilen gelirlerin bir kısmı, vatandaşların geçiş maliyetini telafi etmesi adına kullanılabilir” diye ekledi.

Timmermans, karbon gelirlerini vatandaşlar için kullanmanın, sıfır emisyonlu ev ısıtma sistemleri veya yıllar içinde daha ucuz olacak elektrikli araçlar gibi yeşil alternatiflere geçişlerde yardımcı olabileceğini söyledi.

AB, enerji sektöründeki ve sanayideki kirliliğe fiyat koyan bir emisyon ticaret sistemi kullanıyor. Birçoğu fosil yakıtlarla ısıtılan bloğun karbondioksit emisyonlarının %36’sından sorumlu konutlar ve ulaşım, ayrı bir sistemde yer alacak.

Komisyonun önerileri, AB’nin net seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltma hedefine ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.

Bu hedef; ulaşım, konutlar ve tarım da dahil olmak üzere şu anda AB karbon piyasası tarafından kapsanmayan sektörlerden kaynaklanan birleşik emisyonlarda %10’luk ekstra bir kesinti gerektirecek.

Ancak Timmermans, bunun fedakarlık gerektireceğini belirtti: “İnsanlarda bunun kolay olacağı yanılsaması yaratmayın. Şimdi kolay olacağını söylerseniz, daha sonra hayal kırıklığına uğrayacaklar. İnsanları zorlu bir geçişe hazırlamamız iyi olur. Herkesin bir araya gelmesine ihtiyacımız var, herkesin üzerine düşeni yapmasına ihtiyacımız var” dedi.

AB karbon fiyatları, bloğun 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşması için yasal bir yükümlülük getiren ve 2030 için daha sert bir iklim hedefi belirleyen dönüm noktası iklim yasasıyla desteklenerek, geçen ay ilk kez ton başına 50 euronun üzerine çıktı.