;
Ekonomi Politika

AB Halihazırdaki Eylemleriyle İklim Hedefine Arzulanandan 21 Yıl Sonra Ulaşabilir

Avrupa’nın en büyük kamu kuruluşu Enel’in (ENEI.MI) yer aldığı bir araştırmaya göre, Avrupa, enerji geçişi önlemlerine ayak uydurmadıkça ve yönetişimi iyileştirmedikçe, emisyonlarını azaltmak için önemli iklim hedefini kaçıracak.

Enel Vakfı ve European House-Ambrosetti tarafından yapılan bir araştırmaya göre, mevcut hızda Avrupa, emisyonlarda 2030’da %55’lik azaltım hedefine 2051 yılında ulaşacak.

Temmuz ayında Brüksel, Avrupa Birliği’ni (AB) 2030’da emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 azaltma hedefine ulaşma yolunda ilerletmeyi amaçlayan “Fit for 55” paketi ile bir dizi iddialı önlemi açıkladı.

Cumartesi günü sunulan çalışma, 2030 hedeflerine ulaşmak için blok genelinde yaklaşık 3,6 trilyon euroluk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ve hedeflerin AB’nin ekonomik büyümesi üzerinde 8 trilyon eurodan fazla potansiyel bir kümülatif etkisi olduğunu söyledi.

Ancak bu potansiyelin gerçekleşmesi için AB’nin çabalarını hızlandırması gerektiği konusunda uyardı.

Enel CEO’su Francesco Starace, “Zorluğun boyutuna uygun ve niyetleri somut eyleme dönüştürebilecek bir yönetişim sistemi ile kendimizi donatmamız ve hızlandırmamız gerekiyor” dedi.

Mevcut hızda, 2030’da yenilenebilir enerjinin payını nihai tüketimin %40’ına çıkarma hedefine 2043’te ulaşılacağını söyleyerek, “Bu çok geç bir tarih” dedi.

Süreci hızlandırmak için, çalışma, üye devletler arasında enerji geçişi konusunda daha yakın işbirliği çağrısında bulundu ve piyasa entegrasyonunu artırmaya yardımcı olacak bölgesel bir yaklaşım benimsedi.