;
Ekonomi

AB Enerji Komiseri: “Yeşil AB Fonu Akıllıca Kullanılmalı”

AB’nin 1.8 trilyon euroluk bütçesinin ve 2021-2027 için kurtarma planının %30’u yeşil bir geçiş için kullanılabilir hale getirilecek. AB’nin Enerji Komiseri Kadri Simson, bu miktarın artık müzakereye açık olmadığını ve doğru bir şekilde harcamaya odaklanılması gerektiğini söyledi.

AB Enerji Komiseri Kadri Simson, “Doğal olarak daha büyük bir fon havuzuna sahip olma isteğini anlıyorum. Ancak, şimdi kurtarma paketi üzerinde hızlı bir anlaşma yapmanın ve paranın iyi kullanılmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Avrupa Parlamentosu ve AB üye ülkeleri şu anda bloğun bir sonraki uzun vadeli bütçesi ve genel miktarını Temmuz ayında yapılan bir dizi görüşmeden sonra kararlaştırılan koronavirüs kurtarma planı için harcama kuralları üzerinde görüşüyorlar.

Temmuz ayı bütçe anlaşması uyarınca, AB fonlarının %30’u yenilenebilir enerji üretimi, binaların yenilenmesi ve Avrupa genelinde elektrikli araç şarj ağlarının konuşlandırılması gibi yeşil yatırımlara gidecek.

2030 itibarıyla 27 üye devletin, AB ülkeleri arasında temiz enerji üretiminde büyük farklılıklara rağmen ortaklaşa olarak yenilenebilir enerji tüketiminde %32 oranına ulaşması gerekiyor.

Simson, “Avrupa’yı geleceğe hazır yeşil teknolojilerle güçlendirmemiz ve yenilenebilir enerji kullanımını hızlandırmamız gerekiyor. Geleceğimiz büyük ölçüde onlara bağlı olacak” dedi.

Fakat AB komisyon üyesi, bu geçişin ancak “toplumlar tarafından adil görülmesi halinde” başarılı olacağını vurguladı.

Simson, elektriğinin neredeyse %80’ini yoğun şekilde kirleten kömür santrallarından sağlayan Polonya’ya atıfta bulunarak, “AB ülkelerinin iklim nötrlüğe geçiş için farklı başlangıç ​​konumlarında olduklarının oldukça farkındayız” dedi.

Daha önce fosil yakıtlara daha fazla bağımlı olan ülkelerin doğrudan yenilenebilir enerjiye geçemeyebileceğini, ancak doğalgazı kömürden çıkmak için bir adım olarak kullanabileceğini söyleyen AB iklim sorumlusu Frans Timmermans’a göre kömürden uzaklaşma bir dizi teknoloji gerektirecek.

EURACTIV etkinliğini destekleyen Polonyalı enerji grubu PGE’nin (Polska Grupa Energetyczna) CEO’su Wojciech Dabrowski, “AB’nin iklim değişikliği hedeflerine ulaşmanın toplam maliyeti, kömüre büyük ölçüde bağımlı olan üye ülkeler için muazzam bir yük” dedi. “Doğalgazın bir geçiş yakıtı olduğu anlayışı var. Bu bizim için çok önemli çünkü PGE’nin kısa ve orta vadeli stratejisinde doğalgaz önemli bir rol oynuyor ” diye ekledi.