;
Politika

AB, Emisyon Oranlarında %5 Azaltıma Kararlı  

Haber: Gülce Demirer

Avrupa Birliği (AB), Paris Anlaşması taahhütlerini genişletmeye yönelik bir süreci başlattığını duyurdu. AB Enerji ve İklim Konseyi Başkanı Miguel Arias Cañete, Paris Anlaşması kapsamında 2030 yılına kadar emisyon oranlarının %45 oranında azaltılması gerektiğini ifade ediyor ve AB’nin yanı sıra diğer devletlerin de iklim ve enerji konusunda aktif bir rol almaları için çağrıda bulunuyor.

Bilindiği gibi, Avrupa Birliği’nin (AB) Paris Anlaşması kapsamındaki güncel emisyon oranlarını 1990 seviyelerine göre 2030’a kadar “en az %40” oranında azaltma taahhüdünü içeriyor. Ancak bir dizi yeni tedbirin son iki hafta içinde onaylanmasının ardından AB, emisyon azaltım oranını %45’e yükseltmeye soyundu.

2014’ten beri Avrupa Birliği Enerji ve İklim Reformu Başkanı olan Miguel Arias Cañete, geçtiğimiz günlerde Brüksel’de gerçekleşen; AB’nin, Çin’in ve Kanada’nın yer aldığı ikinci İklim Eylemi Yönetimi (Ministerial on Climate Action – MoCA) açılış konuşmasında temiz enerji hedefleri paketinin, AB’nin bu konudaki “genel hedefleri”ni yükseltmek anlamına geldiğini ifade etti. Bu aynı zamanda, AB üye devletlerinin AB konseyinden onay bekleyen ulusal katkılarının (NDC) Paris İklim Anlaşması’na olan resmi taahhüdüne göre değiştirileceği anlamına geliyor.

Cañete ayrıca AB’nin küresel çaptaki karbon emisyonunda sadece %10’luk bir dilimi oluşturduğunu ekleyerek diğer devletleri de bu konuda daha aktif olmaya çağırıyor. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında, “genel hedeflerin” yükseltilmesinin politik iradenin güçlendirilmesi konusunda her zaman ilk adım olmayabileceğini söyleyen Cañete, “Hedeflerin şekillenmesi aşağıdan yukarıya bir hareketlenme ile ortaya çıkabilir. Eğer yenilenebilir enerji ve verimlilik konusundaki politikalarımızı güçlendirirsek genel emisyon oranlarında hedeflenene ulaşabiliriz” diyor.

AB’nin bu vaatlerini artırmaya yönelik hamlesi, önümüzdeki Aralık ayında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenecek COP 24’ün prestijinin artırılmasına yardımcı olabilir. COP24’te müzakerecilerin, Paris Anlaşması’nı yönetmesi için gerekli düzenlemeleri tamamlamaları ve bugüne kadarki eylemleri değerlendirmeleri bekleniyor.

Climate Action Network’ün (CAN) yayımladığı yeni bir rapor birçok AB ülkesinin Paris Anlaşması taahhütlerine uygun bir şekilde hareket etmediğini ortaya koymuştu. Rapora göre İsveç, AB ülkeleri arasında anlaşmanın iklim ve enerji hedeflerine ulaşmasında iyi bir yol kat ederken, diğer ülkelerin karbon emisyon oranlarını belirlenen sıcaklık limitlerine uygun şekilde düşürmeleri için politikaların geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. İşin ilginç tarafı ise COP24’ün, CAN’ün raporuna göre, dizginleyemediği kömür üretimi ve tüketimi nedeniyle en kötü performans gösteren ülkelerden biri olan Polonya’da düzenlenmesi.