;
Politika

AB COP23’ten Kararlı Adımlar Bekliyor

Avrupa Birliği (AB), 17 Kasım tarihine kadar devam edecek olan BM İklim Konferansından (COP23), uluslararası topluluğun iklim değişikliğine karşı süreci hızlandırmasını ve Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını bir kez daha onaylamasını bekliyor.

AB, Bonn’da dün start alan ve 17 Kasım’a kadar sürecek olan BM İklim Konferansına dair görüşünü kamuoyu ile paylaştı. AB’den yapılan açıklamaya göre AB, konferanstan, Paris Anlaşması hükümlerinin uygulanmasına ilişkin teknik kuralların ve kılavuzların geliştirilmesi konusunda -örneğin şeffaflık çerçevesi ve ülkelere kademeli olarak daha iddialı katkılarda bulunmalarına yardımcı olmak için verilen 5 yıllık istek döngüsü- net bir ilerleme göstermesini bekliyor.

İklim Eylem ve Enerji Komisyonu Üyesi Miguel Arias Cañete konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Paris Anlaşması, modern düşük karbon ekonomisine geçiş için ihtiyaç olan yolculuğun yönünü belirledi. Bütün dünyada tanık olduğumuz ve giderek artan aşırı hava olayları ise karşı karşıya olduğumuz zorlukların aciliyetini anımsatıyor. İsteği harekete geçirme ve uygulamayı hızlandırma zamanı artık geldi. COP23, Paris çalışma programının 2018 yılına kadar tamamlanabilmesi adına önemli bir rol oynayacak”.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, Avrupa Birliği Konferansı’nda yaptığı konuşmasında “İklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa’nın lider olmasını istiyorum. Geçen yıl oyunun kurallarını bu evde (Avrupa Parlamentosu) Paris Anlaşması ile belirlemiştik. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hırsın çöküşüne karşı Avrupa, gezegenimizi yeniden güzel bir yer haline getirdiğinden emin olmalı. İnsanlığın ortak mirası bu” dedi.

AB, Bonn’da, İklim Eylem ve Enerji Komisyonu Üyesi Miguel Arias Cañete ve şu anda AB Bakanlar Konseyi başkanlığını yürüten Estonya Çevre Bakanı Siim Kiisler tarafından temsil ediliyor.