;
Bilim

AB: Avrupa Genelinde Orman Yangını Riski Bulunuyor

Avrupa Komisyonu, yağışsız bir ilkbaharı geride bırakan Avrupa’da yaz döneminde yüksek orman yangını riski bulunduğunu açıkladı. Genellikle Güney Avrupa’da yaygın olan yangınların Avrupa geneline yayılması tahmin ediliyor.

Haber: Francesco Guarascio

Çeviri: Çisil Sevinç

AB kriz yönetimi delegesinin bugünkü (2 Haziran) açıklamasına göre, yağışsız hava durumlarının gelecek aylarda daha az risk taşıyan merkez ve Kuzey bölgeler de dahil olmak üzere Avrupa genelinde alışılmadık orman yangınlarına yol açacağı öngörülüyor.

Avrupa Orman Yangını Bilgilendirme Sistemi’ne (EFFIS) göre, Avrupa’da ilkbaharın ortalama üzeri sıcaklıklarla seyretmesi üzerine, son günlerde İsveç ve Kuzey Fransa’da orman yangınları ortaya çıkmaya başladı bile.

Bu yangınlar, ılık ikliminden dolayı halihazırda savunmasız olan İtalya ve Portekiz’de yaşanan orman yangınlarına ek olarak kaydedildi.

Avrupa Komisyonu, yazın gelmesiyle birlikte işlerin daha da kötüleşmesini bekliyor.

AB kriz delegesi Janez Lenarcic, Avrupa’nın en sıcak geçen Haziran – Eylül dönemine atıfta bulunarak, “Bu seneki orman yangını sezonunun yangın sayısı ve yanan bölgeler açısından son 10 yıllık ortalamaları aşması bekleniyor ” dedi.

Bu senenin önceki sene Avrupa’yı etkisi altına alan rekor seviyedeki yangınlara oranla daha kötü olup olmayacağı henüz tahmin edilemese de, Komisyona göre pek çok sayıda orman yangını çıkma ihtimali oldukça yüksek.

Genellikle yağış alan bölgelerde kuru geçen hava şartları sonucu, geleneksel olarak orman yangını gözlemlenen bölgeler dışında da yangın riski ortaya çıktı.

AB ülkelerindeki ulusal yetkililerin tahminlerine dikkat çeken Lenarcic, “Orman yangınlarının yaygın olduğu bölgeler artık yalnızca Güney Avrupa değil. Avrupa’nın merkezinde ve kuzey bölgelerinde de yangın riski mevcut” şeklinde konuştu.

Kuzeybatı Avrupa’da yer alan Belçika, 19.yüzyıldan beri deneyimlenen en yağışsız Mayıs ayını geride bıraktı ve bu koşullar Batı Flander bölgesindeki ekin gelişimini ve mahsulleri olumsuz yönde etkiledi

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.