;
Politika

Hindistan 2035’ten Sonra Kömür Enerjisi Kapasitesini Artırmayı Planlamıyor

Hindistan

Hindistan Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, ülkenin 2035’ten sonra kömürle elektrik üretim kapasitesini artırmaya yönelik acil bir planı olmadığını söyledi.

Haber: Güney Doğru

Enerji Bakanlığı’nın üst düzey ismi Pankaj Agarwal, geçtiğimiz günlerde Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hindistan enerji ihtiyacını güvence altına almak istiyor. 2035 yılında 307 gigavatlık kömür kapasitesine sahip olmayı hedefliyoruz” dedi.

Hindistan bu yıl, mevcut 210 GW’lık kömür enerjisi kapasitesini %46 oranında artırmayı ve 2030 yılına kadar fosil yakıt dışı kapasitesini 500 GW’a çıkarmayı önerdi. Agarwal, kömür santralı planlarının ülkenin enerji ihtiyacıyla uyumlu olduğunu söyledi.

Fazla temiz enerji üretimini şebekesine entegre etmede zorluklarla karşı karşıya kalan Hindistan, bu yıl çoğu ay elektrik üretimini kısıtladı.

Agarwal, ülkenin elektrik talebinin nasıl büyüdüğünü ve temiz enerjinin şebekeye entegrasyon hızını anladıktan sonra, daha fazla kömür kapasitesi ekleyip eklemeyeceğine dair bir karar verebileceğini  aktardı.

Hindistan’ın ayrıca, 2035’ten sonra daha fazla kömür kapasitesi eklemeye yönelik kararlar almadan önce şebeke zorluklarını ve fazla temiz enerjiyi pillerde depolayıp şebekeye göndermenin maliyetini değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Hindistan’ın elektrik üretiminin yaklaşık %75’ini oluşturan kömür yakıtlı üretim, bu yılın geride kalan 11 ayının yedisinde yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu, ılıman hava koşullarının soğutma talebini azaltması nedeniyle 2020’den bu yana en büyük düşüş oldu.