;
Politika

75 Yaşındaki Hatice Kocalar’a Para Cezası: “Toprağıma Sahip Çıktım”

hatice kocalar

Denizli’de yargı kararlarına karşın arazisine giren maden şirketi yetkililerinin şikayeti üzerine “darp” iddiasıyla yargılanan 75 yaşındaki Hatice Kocalar, savunmasında, “Toprağıma sahip çıktım. Toprağına sahip çıkan suçlu olamaz. Kimseyi darp etmedim, beraatimi istiyorum” dedi. Şirket yetkilileri ve avukatları davaya katılmazken Kocalar’a iki şirket yetkilisini darp etmekten para cezası verildi.

Denizli’nin Tavas ilçesinde, Danıştay kararına karşın arazisine giren Avdan Madencilik yetkililerini uyardığı için “darp” suçundan yargılanan 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın davasında karar çıktı. Kocalar’a iki şirket yetkilisini darp ettiği iddiasıyla para cezası verildi.

İkinci Duruşma Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde Görüldü

Tavas Avdan Mahallesi’nde yaşayan Hatice Kocalar’a iki şirket yetkilisini darp ettiği iddiasıyla dava açıldı. Davanın ikinci duruşması Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya çok sayıda avukat, Hatice Kocalar’ın yakınları, Avdan Mahallesi Muhtarı, Avdan Platformu, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu, Büyük Menderes İnisiyatifi ve siyasi parti temsilcileri katılırken, şirket yetkilileri ve avukatları ise duruşmaya katılmadı.

“Toprağıma Sahip Çıktım”

ANKA’nın haberine göre, Hatice Kocalar savunmasında “Toprağıma sahip çıktım. Toprağına sahip çıkan suçlu olamaz. Kimseyi darp etmedim, beraatimi istiyorum” dedi. Hatice Kocalar’a çeşitli indirim ve artırımların neticesinde iki kişiyi darp etmekten ayrı ayrı 2 bin 240 TL, toplam 4 bin 480 lira para cezası verildi.

Duruşma sonrası yapılan açıklamada Kocalar’ın avukatları davayı AYM’e taşıyacaklarını belirtti. Karar sloganlarla protesto edildi.

“Yargı Kararı ile Sanık Toprağını Korumak İstemiştir”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Ozan Orpak, yazılı beyanlara katıldığını belirterek, “Sanık mülk sahibi. Danıştay 6. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı var. Yargı kararı ile sanık toprağını korumak istemiştir. Olay akşam 7 civarında olmuş, darp raporu gece 1 civarı alınmış. Burada açık bir tutarsızlık vardır” diye konuştu. Şüpheden sanığın yararlanacağı ilkesini hatırlatan Orpak, “Olaya ilişkin fotoğraf-video yok. Tek tanık Hatice Kocalar’ın eşi de darp olayının yaşanmadığını söylüyor” dedi.

“Tarlasını Korumak Suç Sayılmaz”

Adliye önünde açıklama yapan Hatice Kocalar, “Tarlasını korumak suç sayılmaz. Onlar ağaç katili, toprak tecavüzcüsü. Ben şehit torunuyum. Benim dedem Çanakkale’de toprağını korurken şehit düşmüş. Benim babam beş yaşında babasız kaldı. Beni bununla eğitti” dedi.

Eğitim görmediğini söyleyen Kocalar, “Öğüt gördüm. Ben koruyorum toprağımı. Koca dağlar yol olur, korumazsan yeşil ova çöl olur. At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. Benim şanım kalsın toprağımı koruduğum için” diye konuştu.

Hatice Kocalar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kepçeyle çiğneyecek oldular, korkmadım, yılmadım. Çantayı koydular para teklif ettiler, ben kanmadım, almadım. Korkmadım, korkmam. Alnım açık, başım dik. Ben Cumhuriyet kadınıyım, Atatürk kadınıyım. Toprağımı koruduğum için onurluyum, gururluyum, mutluyum. Beni korkutmak istediler korkmadım. Alnım açık başım dik. Ben Cumhuriyet kadınıyım. Toprağımı koruduğum için onurluyum, gururluyum, mutluyum. Eğitim görenler eğilmesin.”

Avukat Orpak da “Hatice teyzem haksız yere cezalandırıldı. Ben bir hukukçu olarak utandım. Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğiz. Hatice teyzemizi yalnız bırakmayacağız” açıklamasında bulundu.

TEMA: “Hatice Teyze’nin Yanındayız”

TEMA Vakfı, konu ile ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Tavas Adliyesi’nde karar duruşması görülen 75 yaşındaki Hatice Kocalar, maden şirketi çalışanlarını ‘silahla kasten yaralamaktan’ adli para cezasına çarptırıldı”  denildi. “Toprağını korumanın, cezası olamaz” denilen açıklama, “Anayasal haklarımızı tekrar hatırlatarak Hatice Teyze’nin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” ifadeleriyle tamamlandı.