;
Politika

6 Kasım Küresel İklim Eylem Günü’nde Türkiye’den Yurttaşlar İklim Adaleti Talep Edecek

6 Kasım Küresel İklim Eylem Günü’nde Türkiye’nin farklı kentlerinde yurttaşlar iklim adaleti talep etmek için bir araya gelecek.

İki hafta sürecek BM İklim Zirvesi (COP26) İskoçya’nın Glasgow şehrinde başladı. Siyasi liderler, tüm dünyanın ortak sorunu olan iklim krizi konusundaki vizyon ve hedeflerini paylaşacak. Küresel ısınmanın 1,5 derecede tutulabilmesini hedefleyen anlaşmaların müzakere edildiği platform, geçen yıl covid-19 pandemisi sebebiyle ertelenmişti. Zirve 12 Kasım’a kadar sürecek. Bu zirvede ülkelerin iklim için daha önce verdikleri taahhütleri güncellemeleri ve gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanının gündeme gelmesi bekleniyor. Bu bakımdan Glasgow Zirvesi, 2015’te Paris Anlaşması imzalandığından beri en önemli zirve olma özelliğini taşıyor.

Zirve’nin ana gündemini 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana çözümsüz kalan sorunlar oluşturuyor. Devlet ve hükümet başkanları, 2015 yılında küresel ısınmanın 1,5 derecenin üzerine çıkmamasını sağlamak için Paris Anlaşması’nı imzalamıştı. Türkiye de anlaşmayı aynı yıl imzalamış fakat Meclis onayını tam 6 yıl sonra, geçtiğimiz ekim ayı içerisinde sağlamıştı.

İklim Aktivistleri Glasgow’da da Protestolar Düzenliyor

Her zirve sonrası siyasilerin verdiği sözlerin, eyleme dönüşmediğinin herkes farkında. Hala birçok ülke taahhütte bulunmasına rağmen, fosil yakıt yatırımlarını desteklemeyi ve orman kesimlerine göz yummaya devam ediyor. Bu sebeple birçok doğa ve yaşam savunucusu Glasgow’da protesto gösterileri yapıyor. Aktivistler söz değil, eyleme geçilmesi çağrısını bir kez daha yineliyor.

30 Yıldır Aynı Ezberleri Dinliyoruz

Ekolojistler ve iklim aktivistleri ise bu zirvelerin tek başına krize çözüm olamayacağının bilincinde davranma eğilimi içindeler.

Bu nedenle iklim aktivistleri ve ekolojistler “Bunun için bir arada sesimizi yükseltmeli, yaşanabilir bir yeryüzü için adımlarımızı sıklaştırmalı, müştereğimiz iklim için birlikte ilerlemeliyiz” anlayışı ile hareket ediyor. Bu bağlamda Glaskow Zirvesi öncesinde dünya genelinde iklim aktivistleri seslerini yükseltmeye hazırlanırken, COP26 Türkiye Koalisyonu da 6 Kasım Küresel İklim Adaleti için herkese eylemlere katılma ve dayanışma çağrısı yaptı. Açıklamasında her yurttaşın hepimizi etkileyen kararlara katılabilmesi gerektiğini belirten koalisyon, “6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılmalı” çağrısında bulundu.

COP26 Türkiye Koalisyonu’nun açıklaması ve  ‘Ne yapmalıyız’ başlığı altındaki Tutum Belgesi’nde öneri ve talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Ekokırım suçlarının tanımlanmasını ve bir “Ekoloji Hakları Sözleşmesi” hazırlamaya başlamasını öneriyoruz.
  • Her yerel mücadelenin uluslararası dayanışma ağlarınca desteklenmesini sağlamalıyız.
  • Tüm dünyada eşzamanlı eylem ve etkinlikler için dünya eylem takvimi oluşturmalıyız.
  • Yaban hayatı koruma ve geliştirme alanları ile en önemli karbon yutak alanları olan ormanların tümünün devletlerin ve şirketlerin enerji, maden projelerinden korunması için birlikte mücadele etmeliyiz.
  • İklim krizinden en çok etkilenen kadınların, yaşlıların, çocukların, gençlerin, engellilerin, yerli hakların ve yoksulların desteklendiği, tüm dezavantajlı grupların temel hak ve ihtiyaçlarını da dile getiren bir mücadele hattı geliştirilmeliyiz.
  • İklim krizi ya da savaş kaynaklı yaşanan/yaşanabilecek olan göçler için göçmen/mülteci/sığınmacılara yönelik yaşam hakkı da dahil olmak üzere tüm hak gasplarına karşı sınır güvenlik politikalarına karşı politikalar üretmeli, göçmen düşmanlığına karşı çalışmalar yürütmeliyiz.
  • Suyun ticarileştirildiği tüm projelere karşı çıkmalıyız. Yeraltı ve yerüstü sularının kirletilmesine engel olmalıyız

Yoğun Bir Program Bekliyor 

İklim aktivistleri COP26’yı protesto için 6 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya gelecek. Burada gerçekleştirilecek basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye yürüyüş düzenlenecek. Gazhane’de aktivistlerin konuşmalarının yer aldığı forumun yanı sıra müzisyenler Asena Akan, Banu Kanıbelli, Ceyda Özbaşarel ve İdil Meşe sahne alacak.

Yapılacak diğer eylemlilikler ve diğer bölgeler şöyle:

İSTANBUL
12:00 Bostancı Vapur İskelesi (Bisiklet Turu)
14:00 Kadıköy Eminönü İskelesi Önü (Basın Açıklaması)
16:00 Müze Gazhane (Forum)

İZMİR
14:00 Gündoğdu Meydanı (Basın Açıklaması)

ADANA
12:00 İstasyon Meydanı (Basın Açıklaması)
14:00 İnönü Parkı (Basın Açıklaması)

AYDIN
14:00 Güriş Jeotermal Önü Germencik(Basın Açıklaması)

BALIKESİR-ALTINOLUK
12:00 Antandros Parkı (Basın Açıklaması)

BURSA
14:00 BAOB Önü (Buluşma)
15:00 Orhaneli Termik Santrali önü (Basın Açıklaması)

ÇANAKKALE
12:00 Kordon-Golf önü (Bisiklet eylemi)
15:30 Çan Odaş Termik Santrali önü- Yayaköy sapağı (Basın Açıklaması)

DÜZCE-AKÇAKOCA
14:30 Akçakoca Belediyesi Nikah Salonu-Karadeniz Marmara Olmasın (Panel)
17:00 Cumhuriyet Meydanı (Basın açıklaması)

GİRESUN
15:00 Atatürk Meydanı

HATAY-ANTAKYA
15:00 Büyük Antakya Parkı (Basın Açıklaması)

MERSİN
12:30 Mersin Atatürk Parkı Saat Kulesi (Basın Açıklaması)

MUĞLA
14:30 Yeniköy Termik Santrali (Milas ve Tüm Muğla Ekipleri Ortak Basın Açıklaması)
15:30 Akbelen Ormanı Nöbet Alanı-Muğla ve Dünya için İklim Adaleti (Ortak Forum)

İlçeler:
DATÇA
10:00 Yat Limanı Proje Alanı (Basın Açıklaması)
KÖYCEĞİZ
10:30 Şok Market Önü Meydan (Basın Açıklaması)
BODRUM
10:30 İtfaiye Önü (Buluşma ve Hareket)
12:00 Bargilya Tuzlası (Basın Açıklaması)
MARMARİS
10:30 19 Mayıs Meydanı (Buluşma ve Hareket)
11:30 Kızılcabük (Basın Açıklaması)
GÖKOVA
11:00 Akyaka Halk Plajı (Basın Açıklaması)
MENTEŞE
11:30 Sınırsızlık Meydanı (Basın Açıklaması)

ORDU-FATSA
14:15 Meditech Önü Fatsa (Buluşma)
14:45 Yukarıtepe Köyü Altın Madeni (Basın Açıklaması)