;
Bilim Ekonomi Politika

24-30 Mayıs Haftalık: Avrupa’yı ‘Yeşil Dalga’ Vurdu

24-30 Mayıs tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında Türkiye ve dünya gündeminde oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Gençlerin iklim değişikliği için harekete geçmesine, 26 Mayıs Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çeşitli Avrupa ülkelerindeki oy sandıklarına yansıyan artan bir aciliyet duygusu eşlik etti.

Mercator-İPM Araştırmacısı Cem İskender Aydın, Nisan 2019’da Frontiers in Energy Research’te yayımlanan “Identifying Ecological Distribution Conflicts around the Inter-Regional Flow of Energy in Turkey: A Mapping Exercise” (Türkiye’de Bölgeler Arası Enerji Akışı Nedeniyle Ortaya Çıkan Ekolojik Paylaşım İhtilaflarının Tespiti: Bir Haritalama Çalışması) isimli çalışmasını kısaltarak İklim Haber için yazdı: “Türkiye’de Enerji Adaleti İhtilaflarını Anlamak için Bir Haritalama Çalışması”

Dünya Bankası kentlerde sürdürülebilir kalkınma için Türkiye’ye 500 milyon euro ek finansman sağlanmasını onayladı.

Yeni yapılan bir araştırma Paris Anlaşması’nın hem kısa hem de uzun vadeli hedeflerinin küresel emisyonlar ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz ediyor.

Genç iklim aktivistleri geçtiğimiz Cuma günü (24 Mayıs) ikinci kez küresel iklim boykotuna katılarak iklim için okulu kırdı.Liderlerden iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini talep eden aktivistler arasında Türkiye’nin farklı şehir ve kasabalarından gençler de vardı.

YEKA RES-2 Sonuçlandı: En İyi Teklifler Enerjisa ve Enercon’dan Geldi

Toplam 1,000 MW güçte dört RES için yapılan YEKA RES-2 yarışmasında en iyi teklifleri Enerjisa Üretim ve Enercon verdi.

Panama Kanalı’nda yaşanan şiddetli kuraklık su seviyelerinin düşmesine neden oldu ve bazı büyük nakliye gemilerinin güvenle hareket edebilmeleri için yük miktarının sınırlandırılması gerekti.

Delhi Metro İşletmesi, yakında tüm faaliyetlerinde güneş enerjisine geçmeye hazırlanıyor. Böylece trenlerin de güneş enerjisiyle çalışması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açan karbondioksit ve toprağa zarar veren kimyasal maddelerin azaltılmasının önemine dikkati çekerek “Yeşil ekonomiye ihtiyacımız var, gri ekonomiye değil. Aynı şekilde gri yerine yeşil bir topluma ihtiyaç duyuyoruz” dedi.