;
Politika

21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali Bu Yıl Madencilik Faaliyetlerine Karşı Mücadeleye Adanıyor

madencilik

Zengin coğrafyası ile birbirinden farklı doğal güzellikleri ve canlı türleri barındıran Dersim’de bu yıl düzenlenecek olan 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, madencilik faaliyetlerine karşı yapılan mücadeleye adanıyor. Bölgede, bir kısmı proje aşamasında olan 145 maden ocağı bulunuyor.

Dersim Belediyesi meclis toplantısında Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yapılması ya da yapılmamasına ilişkin gündem maddesi karar altına alındı. EMEP’in yapılmaması yönünde görüş bildirdiği toplantıda diğer partilerin oylaması sonucu 2023 Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yapılması kararlaştırıldı. Festival, Muharrem Ayı nedeniyle temmuz ayının son perşembesi değil, 3-4-5-6 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Bu Yılki Tema: Madencilik

Munzur Festival Tertip Komitesi, festivalin “Madencilik anlayışına karşı doğayı ve yaşamı koruyoruz” şiarıyla 3-6 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Son yıllarda bölgede madencilik faaliyetleri artmış vaziyette. Bu faaliyetlere karşı kentteki STK’lar hukuk mücadelesi veriyor. Bu mücadele sonucu bölgedeki birçok maden sahası ve HES projesinin faaliyetlerine dönük yürütme durdurma kararları verildi.

Bölgede hayata geçirilen ve büyük tahribata yol açan baraj projelerinin ardından maden projelerinin hayata geçirilmek istenmesi Dersim’de endişeye neden olmuştu. Bu yüzden yöre halkı her fırsatta itirazlarını dile getiriyor. Son olarak  8 Ekim 2022 yılında kentte çevre mitingi düzenlenmiş ve madencilik başta olmak üzere doğanın tahribatına yol açan faaliyetlerin durdurulması talep edilmişti.

Öte yandan 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, geçtiğimiz yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği’nin yasaklamalarına tepki olarak iptal edilmişti.

Bölge Uzun Zamandır Madencilerin Tehdidi ile Karşı Karşıya

Kuraklık, yangınlar ve baraj gibi olumsuzlukların yanı sıra bölgenin maruz kaldığı en büyük tehdit maden sahaları. 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de, her geçen gün yeni maden sahaları ilan ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda 61 ilde 344 maden sahası için ihale açtığını duyurduğu açıklamasında, Dersim Bölgesi’nde de altı yeni maden sahasının ilan edileceği bilgisi yer almıştı. Açıklamaya göre, Dersim Merkez’de bir saha, Çemişgezek’te bir saha, Mazgirt’te iki saha ve Pülümür’de iki saha olmak üzere toplamda altı sahanın maden sahası ilan edileceği belirtilmişti.

Yine son 10 yılda 6 baraj ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesi tamamlanırken, kentin doğası her gün yeni rant projesiyle maden şirketlerine peşkeş çekiliyor.

1971 yılında Milli Park İlan Edilmişti

Dersim’de bulunan ve madenciliğin yoğunlaştığı Munzur Vadisi, 42 bin 674 hektarlık alanda zengin akarsu kaynakları, endemik bitki örtüsü ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok yaban hayvanıyla Türkiye’nin en zengin Milli Parkları arasında yer alıyor. Vadi,  1971 yılında Milli Park ilan edilmişti. Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Bern Sözleşmesi‘yle korunan ve ceviz, kavak, söğüt, çınar, asma, karaağaç, çalı gibi bitki türleriyle kaplı vadi; vaşak, yaban keçisi, tilki, kurt, sansar, su samuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu, ur kekliği, çengel boynuzlu dağ keçisi ve ayı gibi daha birçok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor.