;
Politika

2021 Dünyanın En Sıcak Altıncı Yılı Oldu

2022 de kayıtlardaki en sıcak 10 yıl arasında yer alabilir. 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve NASA tarafından derlenen verilere göre, son sekiz yıl en sıcak sekiz yıl oldu. Son 10 yıl da, kayıt tutulmaya başlandığı 1880’den bu yana en sıcak dönem olarak kayıtlara geçti.

NOAA’nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri’nin analiz dalı başkanı Russell Vose, gazetecilerle yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Şu anda, en azından son 2 bin yıldaki herhangi bir zamana göre kesinlikle daha sıcak bir dönemdeyiz” dedi.

2022’nin, kayıtlardaki neredeyse en sıcak 10 yıl arasında yer alacağını da sözlerine ekledi. 2021’deki ısınma, doğu Pasifik Okyanusu’ndaki La Nina’nın varlığına rağmen gerçekleşti ki bu genellikle küresel sıcaklıkları düşüren bir soğutma eğilimidir.

Ajanslar, geçen yıl ABD Pasifik Kuzeybatısındaki aşırı sıcak hava dalgası, Ida Kasırgası’ndan gelen yoğun yağmurlar ile Almanya ve Çin’deki sel olaylarının küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu söyledi.

Ajanslar, iklim değişikliğinin önemli bir göstergesi olan okyanuslar tarafından yutulan ve depolanan ısı miktarının 2021’de rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Okyanuslar, seragazları tarafından atmosferde tutulan aşırı ısının %90’ından fazlasını emer. Bunun sonucunda ısınan sular, hava düzenlerini ve akıntılardaki değişiklikleri etkiler.

NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü müdürü Gavin Schmidt bir röportajda, “Bunun bilimsel olarak ilginç yanı, gezegenin neden ısındığını bize söylemesidir. Seragazı konsantrasyonları üzerindeki etkimiz nedeniyle gezegenimiz ısınıyor” dedi.

Karbondioksit gibi seragazları, petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere salınır.

NOAA’ya göre, 2021 ortalama sıcaklıkları 20. yüzyıl ortalamasının 1,51 Fahrenhayt (0,84 Santigrat) üzerindeydi ve bu da onu 2018’in hemen önüne geçirdi. NASA’nın 30 yıllık süreci temel alan analizi, 2021 sıcaklıklarının 2018 ile bağlantısını altıncı en sıcak yıl olarak ifade etti.

Her iki ajans da, sonuçlarına olan güveni artırmak için ayrı analizler ürettiğini söylediler.

Vose, küresel ortalama sıcaklığın 2040’ların başında 1,5 derece eşiğini “çok büyük ihtimalle” aşacağını söyledi.

Geçen yıl en büyük ısınma, Kuzey Yarımküre’de hem karada hem de Kuzey Kutbu’nda meydana geldi. Ajanslar, Kuzey Kutbu’nun ısınmasının küresel ısınma ortalamasına göre üç kat daha hızlı olduğunu söyledi.