;
Afetler Bilim Ekonomi

2018’deki İklim Afetleri 225 Milyar Dolara Mâl Oldu

Küresel sigorta şirketi AON’un, “Weather, Climate & Catastrophe Insight:2018 Annual Report” adlı çalışmasına göre 2017 ve 2018 yıllarında iklim afetlerinin neden olduğu toplam hasar (653 milyar dolar) ve bunlara yapılan 237 milyar dolarlık ödemeler rekor kırdı ve tarihteki en maliyetli yıllar olarak kayıtlara geçti. İklim afetleri sadece 2018 yılında 225 milyar dolarlık hasara neden oldu.

Küresel sigorta şirketi AON’un, “Weather, Climate & Catastrophe Insight:2018 Annual Report” adlı araştırmasını dün kamuoyu ile paylaştı. Rapor, küresel doğal iklim afetlerinin etkilerini inceleyerek volatilite ve esneklik açısından bunları değerlendiriyor.

Rapor 2018’deki 394 doğal felaket olayının 225 milyar dolar ekonomik zarar verdiğini gözler önüne seriyor. Toplamda, özel sektör ve devlet destekli sigorta programları 90 milyar dolarlık ödeme yaptı. Bu sigorta ödemesi ile birlikte 2018 bu açıdan dördüncü en yüksek miktara ulaşan yıl olarak kayıtlara geçti. Bu rakam aynı zamanda, sigorta kapsamına girmeyen ekonomik zararların bir kısmı olan koruma açığının %60 ve 2005’ten bu yana en düşük seviyede olduğu anlamına geliyor.

2018’deki en çok zarar veren afetler tropik siklonlar oldu. Michael ve Florence kasırgaları (ABD), Jebi ve Trami tayfunları (Japonya), Mangkhut Tayfunu (Filipinler, Hong Kong, Çin) ve Rumbia Tayfunu (Çin) gibi tropik afetler 2018’de en çok hasar veren iklim olayları oldu. 2017 ile 2018 yılının toplam hasarı olan 653 milyar dolar ve bunlara yapılan 237 milyar dolarlık ödemeler rekor kırarak tarihteki en maliyetli yıllar olarak kayıtlara geçti.

AON Sigorta Çözümleri CEO’su Andy Marcell “2018, küresel doğal afetler için başka bir aktif yıldı. Tekil bir “mega” felaket olayı olmamakla birlikte, ortalamanın üstünde büyüklükte afetler görüldü. Sigorta sektörü, 595 milyar dolar sermaye ile desteklenen ödemelere dayanmaya devam ediyor, ancak bir yandan da ortadaki koruma açığını gidermeye çalışarak değişen iklim ve hava olaylarının maliyetini yönetmeye odaklanıyor ” diyor.

Yıl boyunca meydana gelen diğer büyük afetler ise Kuzey ve Güney Kaliforniya’da bir dizi büyük orman yangınlarıydı. 2018’deki en pahalı sigortalı kaybı, 12 milyar dolar maliyet ile Kamp Ateşi’ydi ve bu Kaliforniya’nın en ölümcül ve en yıkıcı yangını oldu.

AON Etki Değerlendirme Takımı Direktörü ve Meteorolog Steve Bowen “2018’deki hava olaylarından alacağımız önemli bir ders, afet riskinin giderek çeşitlendiği ve arttığını kabul etmek olmalı. Sosyoekonomik parametreler, hasar riski yüksek bölgedeki nüfus değişimleri gibi karmaşık denklemler, azaltım ve dirençliliği artırma konusunda bizi yeni tartışmalara zorluyor. Afetler her zaman olacak. Ancak afetlerdeki kayıpları, ne kadar hazırlıklı olup olmadığımız belirleyecek” diyor.

2018’de meydana gelen diğer önemli olaylar şu şekilde sıralanabilir:

– Ekim’de ABD’deki Camp Fire, büyük çoğunluğu Paradise şehrinde olmak üzere 18.804 yapıyı yok etti. Toplam kayıpların 15 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor. Kaliforniya’daki yangınlara ödenen sigorta kayıpları iki yıldır üst üste rekor kırıyor.

– Japonya’daki aşırı yağışlar, Temmuz 2018’de büyük sel felaketlerine yol açarak 10 milyar dolar hasara neden oldu.

– Hindistan Kerala eyaletinde, yaz sezonu musonları ile beraber gelen sel milyar dolarlık hasarlara neden oldu.

– Kuzey ve Orta Avrupa yaz boyunca kuraklık ile boğuştu. Kuraklık çoğu tarımda olmak üzere 9 milyar dolarlık hasara neden oldu. Milyar dolarlık kuraklıklar ABD, Arjantin, Çin ve Hindistan’ı vurdu.

– İtalya ve Avusturya’da Ekim ve Kasım’da meydana gelen seller toplamda 5 milyar dolar hasara sebep oldu.

– 2,1 milyar dolarlık sigorta hasarı ile Friederike Fırtınası, 21. yüzyıldaki beşinci en maliyetli rüzgar fırtınası oldu.