;
Ekonomi

20 Ülkeden Denizaşırı Fosil Yakıt Projelerinin Finansmanını Sonlandırma Taahhüdü

İngiltere de dahil olmak, COP26’daki 20 ülke 2022’den itibaren fonları düşük karbonlu enerjiye yönlendirme sözü verdi.

20’den fazla ülke ve finans kuruluşu, denizaşırı fosil yakıt geliştirme için tüm finansmanı durdurma ve gelecek yıldan itibaren harcamaları yeşil enerjiye yönlendirme kararı aldı.

Hareket, temiz yakıtlara geçiş için önemli bir desteği işaret ediyor. ABD, İngiltere, Danimarka ve finansman alacak olan Kosta Rika gibi gelişmekte olan ülkeler bu anlaşmanın içerisinde yer alıyor. Avrupa Yatırım Bankası, ilgili finansal kuruluşlar arasında yer alıyor.

Fonlarını fosil yakıtlardan düşük karbonlu kaynaklara yönlendirmek, temiz enerji için dünya çapında yılda tahmini 8 milyar dolar üretecek. Anlaşma, yasal boşluklar olmasına rağmen, doğalgaz dahil olmak üzere herhangi bir fosil yakıt geliştirmesinin finansmanını önlemeyi içeriyor.

Ancak, dünya çapında iki büyük fosil yakıt geliştirme fon sağlayıcısı olan Çin ve Japonya, bu girişimden kaçındı.

İlgili ülkeler, petrol ve gaz sahaları da dahil olmak üzere kendi fosil yakıt kaynaklarını kendi ülkelerinde geliştirmeye devam edebilecekler.

ABD, 1.6 gigatondan fazla potansiyel seragazı emisyonuna sahip beklemekte olan en az 24 fosil yakıt projesine sahip. İngiltere ise, Glasgow’daki COP26 iklim zirvesine ev sahipliği yapmasına rağmen Kuzey Denizi’ndeki yeni petrol ve gaz sahalarına ruhsat veriyor.

Fosil yakıtların özel kaynaklardan finanse edilmesi de anlaşmadan etkilenmeyecek.

Bu hamle, aynı zamanda, hem COP26’ya ev sahipliği yapan hem de bu yılki G7’nin başkanı olan İngiltere’nin denizaşırı kömür finansmanını sona erdirme çabalarına da dayanıyor.

G7, Mayıs ayında, dünyanın en büyük kömür geliştirme fon sağlayıcılarından biri olan Japonya ve Çin’in karşı oyuna rağmen, denizaşırı kömür geliştirme finansmanını durdurmayı kabul etti.

Oil Change International kampanya grubunun program yöneticisi Collin Rees, Perşembe günü COP26 zirvesinde enerji konularına odaklanıldığı sırada kamuoyuna açıklanacak olan girişimin, dünya çapında fosil yakıt yatırımlarına bakış açısında büyük bir değişikliğe işaret edeceğini söyledi.

Rees, “Bu ileriye doğru büyük bir adım. Bu, fosil yakıtlar için mevcut uluslararası kamu finansmanının ciddi bir bölümünü temsil ediyor. Bu gerçekten büyük bir olay, ancak şeytan ayrıntıda saklı olabilir” dedi.

Rees, Mayıs ayında yayınlanan Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA), ısınmayı 1.5 derece üzerinde sınırlandırılması için küresel olarak tüm yeni fosil yakıt kaynaklarının gelişiminin bu yıldan sonra sona ermesi gerektiğini belirten tavsiyesine işaret etti ve “Bu hareket, IEA raporu ışığında önemlidir” dedi.

Etiketler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi