;
Politika

16 STK Bir Araya Geldi: 37 Termik Santralın Kapatılması için Dava Açıldı

16 sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bulunan 37 termik santralın kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a sunulmak üzere idare mahkemesinde dava açtı.

Koronavirüs salgını ile mücadele başta olmak üzere, bulunduğu alanda üst solunum yolu rahatsızlıklarından çevre talanına kadar pek çok zararı olan termik santralların kapatılması talebi ile dün Çanakkale Adliyesi’nde Danıştay’a dava açıldı. 16 kurumun imzacısı olduğu dava ile ilgili yapılan açıklamada, “İklim krizine yol açan etmenlerden birisinin termik santrallar olduğunu bilmeyen kalmadı. Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor. Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

“Zonguldak’ta Sokağa Çıkma Yasağı Boşa Alınmadı”

Açıklamada, ikisi Çan’da, üçü Biga-Karabiga’da olmak üzere halihazırda çalışan beş adet termik santral olduğu, bunlara ek olarak da ÇED Olumlu kararı almış, ÇED süreci devam eden veya üretim lisansı almış yaklaşık 10 adet termik santral projesinin ise çalışmalarına devam ettiği ifade edildi. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde korona virüsü ölümlerinin daha fazla görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Koronavirüs, termik santrallardan çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kalabiliyor ve bulunduğu yerden daha da uzaklara taşınabiliyor. Nitekim pandemi başlangıcında sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller arasına Zonguldak ilinin de alınması boşuna değildi. Zonguldak’ta yaşayan halk, termik santrallar nedeniyle sağlığını zaten kaybetmişti” denildi.

Anayasanın 104. Maddesine göre, Cumhurbaşkanı’nın “halk sağlığının ve halkın yaşam hakkının korunması” konusunda görev ve yetkisi olduğu hatırlatılırken, Danıştay’a açılan dava ile ilgili, “Küresel çapta iklim değişikliğine neden olan seragazlarının %30’undan kömürlü teknik santrallar sorumlu. Türkiye’de halen işletmede olan 30 adet kömürlü termik santralın üretim lisanslarının iptal edilerek bu santralların kapatılmasını, ayrıca henüz işletmeye alınmamış olan 7 termik santralın ise üretim lisanslarının iptalini istedik. Cumhurbaşkanlığı tarafından talebimize bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmemiştir. Bizler de beşi Ekoloji Birliği bileşeni olan toplam 16 kurum olarak, talebimizin zımnen reddedilmiş sayılmasından dolayı Cumhurbaşkanlığı’nın söz konusu santralları kapatması talebi ile davamızı Danıştay’da açıyoruz. Cumhurbaşkanlığı’nın daha önce çevre izni bulunmayan 6 adet santralın kapatılması konusunda gösterdiği hassasiyeti bu kez tüm santrallar için kullanmasını ve santralları kapatmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Davada imzacı olan kurumlar arasında; Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma  Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası bulunuyor.