;
COP27 Ekonomi

150’den Fazla Ülke Metan Emisyonlarını Azaltmak için Bir Araya Geldi

metan

Metan emisyonunu 2030’a kadar %30 oranında azaltma taahhüdü, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik küresel çabalar için kritik.

ABD ve Avrupa Birliği’nin Perşembe günü yaptığı duyuruya göre, 150’den fazla ülke metan emisyonlarını azaltmak için küresel bir anlaşmaya imza attı.

Güçlü seragazı olan metan emisyonunu 2030’a kadar %30 oranında azaltma taahhüdü, küresel  ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik küresel çabalar için kritik olarak görülüyor.

ABD ve AB, geçen yıl Glasgow iklim müzakereleri sırasında Küresel Metan Taahhüdü’nü başlattı.

ABD’nin iklim değişikliği özel elçi yardımcısı Rich Duke, duyurudan önce ülkelerin emisyonları azaltma vaatlerine atıfta bulunarak, “Bugün itibarıyla, Ulusal Katkı Beyanları’na katkılarına metanı da dahil eden ülkelerin %95’i anlaşmaya dahil oldu” dedi.

Duke, dünyanın en büyük iki metan salıcısı olan Çin ve Hindistan’ın anlaşmaya dahil olmadığını söyledi.

Duke, dünyanın en büyük metan kirleticisi olan Çin’in ortaklığa katılacağını ve Dubai’de gelecek yıl yapılacak COP28 iklim zirvesinden önce ABD ve AB tarafından yönetilecek olan Küresel Metan Taahhüdü’ne katılacağını umduğunu söyledi.

Çin kendi metan stratejisini geliştiriyor ancak küresel çabaya katılıp katılmayacağını henüz açıklamadı.

Küresel Metan Taahhüdü’nü imzalayanlardan 50’si şimdiye kadar emisyonları azaltmak için ayrıntılı stratejiler açıkladı.

ABD ve AB, Perşembe günü Küresel Metan Taahhüdü kapsamında petrol ve gaz, tarım ve atık sektörleriyle mücadele eden başka girişimler de başlattı.

Bunlar arasında Kenya, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Kosta Rika, Uruguay, Kolombiya, Pakistan ve Vietnam’daki küçük ölçekli çiftçilerin mandıra sistemlerinde metanı azaltmasına yardımcı olma çabası da var.

Bir diğeri, bazı hayvanların gaz ürettiği sindirim süreci ve tarımdan kaynaklanan en büyük metan emisyonu kaynağı olan enterik fermantasyon üzerine araştırmalar için 70 milyon dolar sağlayan bir program.

ABD ve AB ayrıca metanı uydudan takip eden Carbon Mapper’ın çöplükler ve çöp sahaları hakkında temel bir değerlendirme geliştireceğini duyurdu. Atık sektörü metan emisyonlarının %20’sinden sorumlu.