;
Bilim

13 Kentin Başı Sıcaklarla Derde Girebilir!

Yeni bir rapora göre, dünyadaki 13 şehir, önümüzdeki 10 yılda 2 dereceyi aşabilecek sıcaklık artışı yaşayabilir.

Rusya’nın başkenti Moskova, Columbia Üniversitesi merkezli Kentsel İklim Değişikliği Araştırma Ağı tarafından hazırlanan bir raporda yer alan 100’den fazla şehir arasında, en yüksek potansiyel sıcaklık artışı ile karşı karşıya.

Çalışmanın editörlerinden William Solecki, geçtiğimiz Salı günü Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle gerçekleştirilen iklim zirvesinde Thomson Reuters Vakfı’na verdiği demeçte “Durumun endişe verici” olduğunu belirtiyor.

Çalışmada, 2020’lerde sıcaklığın en fazla arttığı şehirler arasında Finlandiya’dan Helsinki (2,5 derece), Kanada’dan Ottawa (2,3 derece) ve Norveç’ten Trondheim (2,3 derece) yer alıyor. Bunlarla birlikte tüm tahminler bir alt sınır da içeriyor. Örneğin, Moskova’daki sıcaklık artışı 1,1 derecede de kalabilir.

NASA’lı bir araştırmacı ve aynı zamanda raporun editörlerinden olan Cynthia Rosenzweig ise, yeni verilerin küresel ısınmanın etkilerini dizginleme çabalarında ön plana çıkan şehirler için “temel bilgi” sağladığını söylüyor.

Buna ek olarak uzmanlar, iklim değişikliğiyle ilgili fırtınaların, sellerin ve diğer aşırı hava olaylarının şehirleri, bilim insanlarının tahmin ettiklerinden çok daha fazla etkilediğini ifade ediyorlar.

“Şehirler sıcaklık öngörülerini bilmezlerse, iklime karşı direnç planlarını nasıl geliştirmeleri gerektiğini nasıl bilecekler?” diye soruyor Rosenzweig.

New York’taki Hunter Koleji’nden Profesör Solecki’ye göre ise, bulguların değişkenleri -öngörülen artışlar bazı vakalarda 1 dereceyi geçmiyor- kentlerin iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için özel planlar geliştirmesi gerektiğini hatırlatıyor. Solecki, kentleşmedeki büyüyen baskılar göz önünde bulundurulduğunda planlamanın çok önemli olduğunu da vurguluyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kentsel bölgelerde yaşıyor ve BM’ye göre bu oran, 2050 yılına kadar %66 seviyesine ulaşabilir.

Kanada’nın batısındaki Edmonton kentinde, bilim insanlarının ve şehir plancılarının şehirlerin iklim değişikliğinin etkisiyle savaşmak için yol haritası çizdiği küresel zirvede yeni bir raporun çalışmalarına da başlandı.