;
Politika

11 Yaşında İklim için Yürüyor

11 yaşındaki Jude Walker, gezegeni kurtarmaya yardımcı olacağını umduğu bir yolculukta… Walker, karbon emisyonlarıyla mücadelede karbon vergisine destek bulmak için Kuzey İngiltere’den Londra’ya yürüyor.

İlhamını Greta Thunberg’den alan Yorkshire-Hebdenli Walker, Londra-Westminister’daki İngiliz parlamentosuna yaptığı yaklaşık 335 km uzunluğundaki yürüyüşü boyunca tepelere, yağmura ve şüphelere meydan okudu.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) bu ay yapığı açıklamada küresel ısınmanın kontrolden çıkmaya tehlikeli bir yakınlıkta olduğunu ve dünyanın önümüzdeki yıllarda ve yüzyıllarda çok daha fazla aşırı hava olayı ile karşı karşıya kalacağının şimdiden kesin olduğunu söyledi.

Çoğu politik lider ve yatırımcı iklim değişikliğinin arkasındaki bilimi kabul ediyor olsa da iklim değişikliğini durdurmak için neler yapılacağı, yanıtların ne kadar radikal olması gerektiği ve masrafları kimin karşılayacağı konusunda derin fikir ayrılıkları var.

Walker, karbon vergisinin insanlığın mevcut olarak distopik bir dünyaya ilerlediği yolu yavaşlatmak için çok önemli bir adım olduğu konusunda net.

Londra’nın yaklaşık 30 km kuzeyindeki Woburn Sands kasabasında yürüdüğü sırada Reuters’a konuşan Walker, “Artık iklim değişikliği konusunda çok daha fazla şey biliyoruz ve karbon vergisinin kesinlikle en faydalı çözümlerden biri olacağını düşünüyorum” dedi.

Walker, insanlardan karbon vergisi talep eden bir dilekçeyi imzalamalarını istiyor. Şu ana kadar 57 binden biraz daha az insan imzaladı. Eğer 100 bin imza alınırsa konu parlementoda tartışmaya açılacak.

Britanya, dilekçeye yanıt olarak, 2050’ye kadar net sıfır emisyon için yasa çıkaran ilk büyük ekonomi olduklarını ve kirleticilerin emisyonları karşılığında ödeme yapmaya devam etmesini sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

Walker, “İklim değişikliğinin etkileri şu an zaten görülüyor. Özellikle daha sonra yaşanacak yıkıcı etkilerden kaçınmak istiyorsak şu an gerçekten değişiklikler yapmalıyız” dedi.

Her gün ya bir aile üyesinin ya da arkadaşlarının eşliğinde ilerleyen Walker, günde 10 mil yürüyor.

Önümüzdeki Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek COP26 öncesinde Walker, iklim değişikliğini yavaşlatmak için ciddi bir eylem çağrısı yaptı ve “Bu zirve planlanana uymazsa distopik bir dünya olur. Felaketten kaçınabiliriz” dedi.

Etiketler