;
Ekonomi

Zonguldak’ta Kömür Madeni Göçtü: 1 İşçi Yaşamını Yitirdi

maden

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı olan maden ocağındaki göçükte bir işçi yaşamını yitirdi. Kömür sektörü çalışan başına iş kazasının en yüksek olduğu sektör.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Armutçuk Müessesi maden ocağında dün eksi 450 kotta bulunan bir galeride göçük meydana geldi. Tavan çökmesi sonucu meydana gelen göçüğün altında kalan Ramazan Yıldırım isimli işçi yaşamını yitirdi. İlk müdahaleleri olay yerinde yapılan yaralılar Coşkun Atalay, Rıfat Öztürk, Ergün Üstün, Ersin Aydın, Talha Yılmaz ve Sercan Hasan ise hastaneye kaldırıldı.

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki bulunan TTK’ya bağlı Armutçuk Müessesi’nde dün saat 13.45’de göçük meydana geldi. Olayın ardından madene giden Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun açıklamasına göre olay sırasında eksi 450 kotta 280 işçi çalışıyordu. Bir galeride tahkimat sırasında tavan çökmesi sonucu işçiler mahsur kaldı.

Göçük ihbarının ardından bölgeye, AFAD, UMKE, TTK Tahlisiye ekibi, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Göçük altında kalan madencilerin mesai arkadaşları olan TTK Tahlisiye ekipleri ile toplam 250 kişilik arama kurtarma ekibi mahsur kalan madencileri kurtarmak için çalışma başlattı. Maden ocağına giren ekipler, yedi yaralı işçiyi göçük yaşanan galeriden çıkarttı. Ancak işçilerden Ramazan Yıldırım, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hastaneye sevk edilen biri ağır yaralı altı işçi ise tedavi altına alındı. Yaralılardan 3’ü tedavilerinin ardından taburcu edildi. Madende gündüz vardiyasında çalışan eksi 450 kottaki diğer işçiler de madenden yara almadan yüzeye çıktı.

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende geçmişte yaşanan kazalar ise şu şekilde:

– 11 Haziran 2022 – Eski Ocak mevkisinde baraj diye tabir edilen bölgede suyun patlaması sonucu 11 maden işçisi yaralandı.

– 12 Nisan 2022 – Vagonlar arasında kalan bir işçi hayatını kaybetti.

– 10 Mart 2015 – Gerçekleşen göçükte bir işçi öldü, bir işçi de yaralandı.

– 28 Kasım 2012 – Maden ocağı iş kazasında bir işçi yaşamını yitirdi, üç işçi yaralandı.

– 7 Mart 1983 – Grizu faciasında 103 maden işçisi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz ay yayımlanan bir rapor, sektörde iş kazası ve meslek hastalıklarının sıklıkla görüldüğünü söylerken, sadece 2020 yılında 8460 iş kazasının gerçekleştiğini ortaya koymuştu.

Çalışma koşullarında iyileşme olmadığı gibi koşullar gittikçe kötüleşirken, 2008-2019 arasında, iş yeri sayısı azalmasına rağmen iş kazası sayısı %57 oranında arttı (2008’te 5.728 iş kazası, 2018’de 8.983 iş kazası). İş kazaları nedeniyle istihdam başına iş göremezlik süresi, toplam hastalık olay sayısı ve hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik süresinde de artış oldu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi