;
Bilim

Zimbabve’de Topraksız Tarımla Sebze Yetiştiriliyor, Mahsulleri Restoranlara Satılıyor  

Kuraklık sorununa topraksız tarım alternatifi getiren Venensia Mukarati’nin arka bahçesinde yetişen mahsuller, önde gelen restoranlar tarafından satın alınıyor. Bu yöntem, kuraklıkla mücadele eden Güney Afrika için umut ışığı olabilir.   

Haber: MacDonald Dzirutwe, Reuters

Çeviri: Çisil Sevinç

Zimbabve’nin başkenti Harare’deki bir arka bahçede 50 yaşındaki iki çocuk annesi Venensia Mukarati, milyonlarca insanı gıda yardımına muhtaç bırakan ekonomik krize ve kuraklığa meydan okuyarak topraksız tarımla Harare’nin önde gelen restoranları için sebze yetiştiriyor.

Asıl mesleği muhasebecilik olan Mukarati’nin çiftçiliğe her zaman ilgisi olsa da ekeceği bir alanı yoktu. Yaklaşık iki yıl önce internetten evinin bahçesinde nasıl sebze yetiştireceğini araştıran Mukarati, Cape Town’dan 900 dolarlık küçük bir topraksız tarım sistemi sipariş etti. Bu sistem bitkilerin suda çözünen besinleri çekmesini sağlıyor.

“Topraksız tarımın güzel yanı %90 oranında su tasarrufu sağlaması” diyen Mukarati’nin 46 metrekarelik serasında, içerisinden su geçen bitki ekili boru labirentleri bulunuyor.

Reuters’a konuşan Mukarati, “Su satın alıyorum çünkü geleneksel tarım yapabileceğim bir kuyum yok” dedi.

Ülke ekonomisinin kötüleşmesiyle marketlerdeki fiyatlar hızla artış gösterdi. Durum böyle olunca ailesinin taze sebze ihtiyacını gidermek üzere kolları sıvayan Mukarati, hobisinin kazançlı bir girişime dönüşebileceğini fark etti. Bazı hükümet çalışanlarının yalnızca 76 dolar kazandığı ülkede, Mukarati hobisi sayesinde aylık 1.100 dolar kazanıyor.

Topraksız tarımda defalarca kullanılan su böylelikle korunmuş oluyor. Bu yöntemle büyüyen bitkilerde toprak kaynaklı hastalıklar bulunmadığından böcek ilaçlarına da ihtiyaç kalmıyor.

Yüzyılı aşkın süredir kuraklıkla mücadele eden Güney Afrika’da verimli mahsul elde edilemiyor ve 45 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), bölgenin sıcaklıklarının küresel ortalamanın iki katı kadar yükseldiğini belirterek açlığa son vermek için yenilikçi fikirlere ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.

Harare kenti, eskimiş borulara ve arıtım kimyasallarına bütçe ayrılamamasından dolayı kronik su kıtlığı çekiyor. Toprağa ekilen marul 10 haftada toplanırken, Mukarati’nin ektiği sebzeleri hasat etmesi sadece altı haftasını alıyor.

Başlangıçta her döngüde 140 bitki yetiştirirken, çatıdan çekilmiş oluk boruları ile beslenen iki adet serada artık aralarında marul, salatalık, ıspanak ve şifalı bitkiler bulunan 2600 bitki yetişiyor.

Mukarati’nin ürünlerini haftada iki defa alan restoran sahibi Lesley Lang, aldığı marulların Zimbabve’deki en iyi marullar olduğunu belirtiyor.

Mukarati, geçen sene 200 dolara sattığı topraksız tarım “başlangıç kitini” tasarlayarak eğitimler vermeye başlamıştı. Bununla birlikte, Harare kenar mahallesinde 2600 metrekarelik bir alana daha büyük seralar inşa ederek üretimini dört misline çıkarmayı hedefliyor.