;
Politika

Zehir Tasarısı Kabul Edildi: Muhalefet Oylamaya İlgi Göstermedi

Türkiye’nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santralın baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet milletvekillerinin oylamaya oldukça az katılım göstermesi ise tepki çekti.

Kamuoyunda “havayı kirletme izni” olarak bilinen yasa tasarısı (Madde 50) AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Geçtiğimiz Şubat ayında özelleştirilen kömürlü termik santralların çevre mevzuatından dördüncü kez muaf tutulmasının uzatılması meclis gündemine gelmiş, 14 Şubat’ta meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla yasal düzenleme geri çekilmişti. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen yeni tasarıyla, aynı yasal düzenleme tekrar TBMM’nin gündemine geldi. Teklife göre, Türkiye’nin birçok bölgesine yayılmış durumdaki 15’e yakın termik santralın bacalarında kullanılması gereken filtrelerin takılmasının 2,5 yıl daha ertelenmesi ön görülüyordu. Yasa tasarısı, 350 Ankara’nın yayımladığı verilere göre AK Parti’den 203, MHP’den ise 14 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Muhalefet milletvekillerinin oylamaya oldukça az katılım göstermesi iklim aktvisitlerinin tepkisini çekti.

Madde 50’nin oylamasına muhalefet partilerinin 139 CHP’li milletvekilinden 114’ü, 62 HDP’li milletvekilinden 58’i, 39 İyi Parti milletvekilinden ise 32’si katılmadı. Oylamaya katılan 25 CHP, 4 HDP ve 7 İyi Parti milletvekili ise oylamada ret verdi. Toplamda 600 milletvekilinden sadece 36’sı filtresiz kömür santrallarının 2,5 yıl daha kirletmeye devam etmesine karşı oy kullandı.

CHP Kütahya Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Fazıl Kasap kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Kasap duyurusunda, “Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanu’nun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye’de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!” dedi.

Son Tarih 31 Aralık 2022

Elektrik Üretim A.Ş. veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerine, özelleştirilmiş olanlara veya özelleştirileceklere çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31.12.2022 tarihine kadar süre tanınacak.

Erdoğan ‘Gerekirse kapatın’ Demişti

Geçtiğimiz gün parti kurmaylarıyla AKP MYK‘de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın termik santrallerle ilgili talimat verdiği duyurulmuştu. Buna göre Erdoğan, termik santrallardaki baca gazı filtreleme sistemlerinin mutlak suretle yapılması, yapılmadığı takdirde ceza verilmesi, gerekirse kapatılmasını istemişti.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

2 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.