;
Bilim

Yükselen Sıcaklıklardan En Çok Yoksullar Etkilenecek

Yeni bir çalışma, düşük gelirli insanların yüksek gelirlilere göre %40 daha fazla aşırı sıcaklıklara maruz kaldığını ortaya koydu.

İklim değişikliğinin en yoksulları acımasızca etkilediğinin bir başka işareti olarak, yeni bir araştırmada, düşük gelirli insanların yüksek gelirlilere göre %40 daha fazla aşırı sıcaklıklara maruz kaldığı gösterildi.

Yüzyılın sonunda, dünya çapındaki en yoksul %25, küresel nüfusun geri kalanının toplamına eşit olacak şekilde sıcak hava dalgalarına maruz kalabilir.

Earth’s Future dergisinde yakın zamanda yayımlanan bu araştırma, klimaya erişim, soğuk hava barınakları, açık hava çalışanları için ısı güvenliği kuralları ve ısı güvenliği hakkında bilinçlendirme kampanyaları dikkate alındıktan sonra değerlendirildi.

Çalışmanın başyazarı ve Idaho’daki Boise Eyalet Üniversitesi’nden klimatolog Mojtaba Sadegh, “Bir tutarsızlık görmeyi bekliyorduk, ancak dünyanın dörtte birinin diğer dörtte üçünün toplamı kadar ısıya maruz kaldığını görmek şaşırtıcıydı” dedi.

Araştırmacılar ayrıca 2100 yılına kadar dünyanın en yoksul insanlarının en zengin insanlara göre 23 gün daha fazla sıcak hava dalgasıyla yaşayacağını söyledi.

Çalışmada; birçok yoğun nüfuslu ve düşük gelirli bölgenin tropik bölgelerde bulunduğu ve nüfusun artmasının beklendiği, bunun da ısı dalgasına maruz kalmadaki ekonomik eşitsizlikleri artıracağının notu da düşüldü.

Sadegh, seragazlarının çoğunluğunu yayanın yüksek gelirli ülkeler olmasına rağmen, iklim değişikliğinden en çok düşük gelirli ulusların etkileneceğine dair bulguların iklim adaleti bakamından oldukça önemli olmasına dikkat çekti.

Bu çalışmaya dahil olmayan Washington Üniversitesi Sağlık ve Küresel Çevre Merkezi’nde profesör olan Kristie Ebi’ye göre, düşük gelirli ülkelerdeki sıcak hava dalgasının sıklığı ve şiddeti hakkında daha fazla veri toplamak çok önemli.