;
Ekonomi

Yoksul Ülkeler İklim Değişikliğine Uyum İçin Daha Fazla Mali Yardıma İhtiyaç Duyuyorlar

Birleşmiş Milletler Çevre Programı 2020 Uyum Raporu’na göre gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğine uyum için daha fazla mali yardıma ihtiyaç duyuyor. Rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki uyum maliyetlerinin yılda 70 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), iklim değişikliği finansmanının yarısının, yoksul ülkelerin kuraklık, yükselen deniz seviyeleri ve seller gibi küresel ısınmanın etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmaya harcanması gerektiğini söyledi.

Bilim insanları, geçen yıl Afrika’da yaşanan şiddetli yağmurlar, rekor sıcaklık dalgaları ve tropikal okyanuslardaki daha yüksek sıcaklıklar gibi aşırı hava olaylarının iklim değişikliği ile tutarlı olduğunu söylüyor.

UNEP 2020 Uyum Raporu’na göre, geçtiğimiz yıl kaydedilen en sıcak yıllardan biriydi ve etkiler yoğunlaştıkça, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler daha iyi uyum sağlamalı yoksa ciddi maliyet, zararlar ve kayıplarla karşılaşacaklar.

2015 Paris Anlaşması, bu yüzyılda ısınmayı 2 derecenin altına, tercihen 1.5 dereceye indirmeyi hedefliyor.

Anlaşmaya göre hükümetler, daha yoksul ülkeler için mali yardımla birlikte sellere karşı savunma, daha yeşil evler ve kuraklığa dayanıklı mahsuller gibi uyum önlemlerini uygulamaya karar verdi.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “BM Genel Sekreteri’nin dediği gibi, önümüzdeki yıl tüm küresel iklim finansmanının yarısını adaptasyona yatırmak için küresel bir taahhüt gerekiyor. Bu, erken uyarı sistemlerinden dayanıklı su kaynaklarına ve doğa bazlı çözümlere kadar birçok alanın adaptasyonunda büyük bir adım atmamızı sağlayacak” dedi.

Uyuma yönelik ilerleme hakkındaki UNEP yıllık raporu, ülkelerin %72’sinin en az bir ulusal düzeyde uyum planlama aracını benimsediğini ortaya koyuyor.

Ancak, gelişmekte olan ülkelerin en kötü etkilere uyum sağlamasına yardımcı olmak için hâlâ büyük finansman açıkları var. Uyum projelerini gerçek koruma sağladıkları aşamaya getirmek için daha fazla ilerlemeye ihtiyaç duyuluyor.

Uyum için uluslararası finansman, yıllık olarak 30 milyar dolardan yavaşça yükseliyor.

Ancak rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki uyum maliyetlerinin yılda 70 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirtti. Bunun 2030’da 140-300 milyar dolara, 2050’de ise 280-500 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Rapora göre ayrıca, seragazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğinin etkilerini ve maliyetlerini azaltacak. 2 derece hedefine ulaşmak, 3 derece için beklenen %2,2 kayıp oranına kıyasla yıllık büyümedeki kayıpları %1,6’ya kadar sınırlayabilir.

2018’de Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Adaptasyon Küresel Komisyonu, 2019’da adaptasyon önlemlerine 1.8 trilyon dolarlık bir yatırımın 2030’a kadar maliyet tasarrufu ve diğer faydalarda 7.1 trilyon dolarlık bir getiri sağlayacağını tahmin etti.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi