;
Ekonomi

Yeşil ve Adil Ekonomik İyileşme Kentler İçin de Gerekli

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, pandemiye karşı yeşil ve adil bir ekonomik iyileşmeye yapılan yatırımlar dünyanın dört bir yanındaki kentlerde ekonominin dönüşümünü, halk sağlığının korunmasını ve emisyon azaltım faydasını beraberinde getirebilir.

C40 Küresel Kent Ağı’nın parçası olan “Küresel Belediye Başkanları COVID-19’dan İyileşme Çalışma Grubu” yeni bir araştırma yayımladı. İklimiçinkentler.org’ta yere alan habere göre araştırma, pandemiye karşı yeşil ve adil bir ekonomik iyileşmeye yapılan yatırımların dünyanın dört bir yanındaki kentlerde ekonominin dönüşümünü, halk sağlığının korunmasını ve emisyon azaltımı faydalarını beraberinde getirebileceğini ortaya koydu.

Bulgulara göre, COVID-19’dan ekonomik toparlanma paketlerinde iklim krizine karşı çözüm geliştirecek alanlara yatırım yapmak küresel olarak:

– 2025’te 50 milyon sürdürülebilir yeni işin ortaya çıkmasını

– Hava kirliliğini azaltarak önümüzdeki 10 sene içinde 270 bin erken ölümün engellenmesini

– 1.4 milyar dolar sağlık harcamasından tasarrufu

– 2030’da seragazı emisyonlarının yarısından fazlasının azaltılmasını sağlayabilir.

Aralarında Milano, Hong Kong, Seul, Los Angeles gibi küresel kentlerin imzasının olduğu açıklamada belediye başkanları, toplamı 12-15 trilyon doları bulan COVID-19 teşvik paketlerinin sadece %3 ila %5’inin yeşil yatırımlara ayrılmış olmasından endişelendiklerini ifade ettiler. Belediye başkanları, kömür yatırımları gibi kirleticilere teşvikler verilmesinin “kirli bir iyileşme” olacağı uyarısında bulunarak bunun da iklim çöküşünü hızlandıracağının ve kamu sağlığını tehlikeye atacağının uyarısında bulundular.

Çalışma grubu tarafından yapılan açıklamada, “Çoğu ulusal hükümet ve küresel kurumlar yeşil teşvik yatırımları yapma fırsatını görmezden gelerek bizi iklim değişikliği felaketine doğru sürüklüyorlar” denildi.

Öte yandan Küresel Yeşil Yeni Düzen ilkeleri ışığında gerçekleşen COVID-19’dan yeşil ve adil bir iyileşme, kentlerde toplu ulaşım ağlarının genişlemesine, yaya ve bisiklet yolları için altyapı yatırımlarının artmasına, yeşil alanların çoğalmasına ve enerji dönüşümüne olanak tanıyabilir.

Etiketler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi