;
Ekonomi

“Yeşil İyileşmenin Yol Haritası Tüm Sektörleri Kapsamalı”

Fransa ve Almanya, bütün sektörlere iklim hedeflerini içeren “yeşil iyileşme yol haritası” verilmesini talep etti. Ayrıca ithalata karbon ücreti konması, 2030 için daha katı bir emisyon hedefi belirlenmesi ve 2050 itibarıyla karbon nötr olunması için bloka baskı yapıyor.

Fransa ve Almanya, koronavirüs salgınıyla mücadelede bütün ekonomik sektörleri kapsayan iyileşme yol haritası, minimum karbon bütçesini içeren “yeşil” bir Avrupa Birliği (AB) iyileşme planı istiyor.

27 ülkelik blokun en büyük iki ekonomisi, Pazartesi günü yayımlanan 500 milyar euroluk iyileşme fonu içeren planın düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırması gerektiğini söyledi.

Almanya ve Fransa, Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Düzen iklim politikalarının AB’nin yeni büyüme stratejisi olduğunu söyledi. Bütün sektörlere iklim hedeflerini içeren “yeşil iyileşme yol haritası” verilmesi ve AB hükümet yardım kurallarının iklim hedeflerine uyumlu olacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Alman Yeşillerden milletvekili Michael Bloss, “Sonunda Avrupa dayanışması ve iklim için olumlu bir adım atıldı” dedi.

Fransız AB milletvekili Pascal Canfin ise, “Komisyon’un iklim politikasına işaret ederek Yeşil Düzen’i bu yatırım stratejisinin merkezine koymalarını olumlu karşılıyorum” dedi.

Paris ve Berlin, ithalata karbon ücreti konması, 2030 için daha katı bir emisyon hedefi belirlenmesi ve 2050 itibarıyla karbon nötr olunması için bloka baskı yapıyor.

Bazı kampanyacılar ise yeni 2030 AB emisyon hedefi kapsamındaki seçeneklerin iklimsel çöküşü engellemek için yetersiz olduğunu söylüyor. Greenpeace iklim politikası danışması Sebastian Mang, tekliflerin “yetersiz iklim hedefleri” önerdiğini söyledi.

Komisyon, 2050 itibarıyla iklim nötr hedefini içeren yasal olarak bağlayıcı bir AB hedefi önermişti. Önerge, bütün seragazı emisyonlarının sıfırlanmasını, karbon yakalama ve ağaç dikimi gibi önlemleri içeriyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi