;
Bilim

Yeryüzü Komisyonu İçin Dünyanın Önde Gelen Bilim İnsanları Aranıyor

Future Earth, Yeryüzü Komisyonu üyeleri için adaylar arıyor. Komisyon üyeleri istikrarlı ve dirençli bir gezegen için bilime dayalı hedeflerin belirlenmesini destekleyecek bilimsel bilgileri sağlayacak. Adaylık için son tarih 23 Nisan 2019.

İnsan faaliyetleri, dünya sistemindeki değişiklikleri öyle bir ölçekte ve tempoda hızlandırdı ki gezegeni insanlık için güvenli işleyen bir alan olmaktan çıkarıyor. Bu değişikliği yavaşlatmak ve hatta durdurmak için acil eylem gerekiyor. Dünya ulusları, iklim değişikliğinin en tehlikeli sonuçlarından kaçınmak için küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma kararı aldılar. Bu bilime dayalı hedef, eylem için önemli bir rehber görevi üstlendi fakat bilime dayalı hedefler, dünya sisteminin diğer bölümleri için eksik kalıyor.

Future Earth’ün müdürü Amy Luers, “Future Earth, bu açığı doldurması için Yeryüzü Komisyonu’nu topluyor. Komisyon, iklimin ötesinde, hedefleri tanımlamak için gereken bilim dallarını bir araya getirecek. Bu, hükümetin ve işletmelerin toprak, biyolojik çeşitlilik, tatlı su ve okyanuslar gibi dünyanın yaşam destek sistemlerinin korunmasına katkıda bulunmasına yardımcı olacak” diyor.

Komisyon, birçok disiplinde sürdürülebilirlik bilimini kapsayan uluslararası kabul görmüş 20 uzmandan oluşacak. Komisyon için, doğa ve sosyal bilimci gibi, dünyayı oluşturan farklı sistem ve süreçlerde uzmanlık sahibi isimler aranıyor. Disiplinlerarası olma ve uluslararası işbirliği konusundaki kapsamlı deneyimler, bu süreçte büyük önem taşıyor.

Dr. Luers kurulacak komisyon hakkında şu açıklamayı yapıyor: “Bu önemli çabaya katkıda bulunmak için dünyanın farklı bölgelerinden ve disiplinlerinden uluslararası lider bilim insanları grubu kurmayı amaçlıyoruz. Yeryüzü Komisyonu, toplumlara, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmaları için çok önemli bilimsel rehberlik sağlayacak.”

Yeryüzü Komisyonu ve Bilim Tabanlı Hedefler Ağı, gezegeninin yaşanabilir kalmasını sağlamayı amaçlayan uluslararası kuruluşlar ve işletmelerden oluşan bir ağ olan The Global Commons Alliance’ın taraflarıdır.

Duyurunun tamamına buradan, başvuruya ise buradan ulaşabilirsiniz.