;
Politika

Yenilenebilir Hedefi Yılda 2 Trilyon Dolarlık Yatırım Gerektiriyor

yenilenebilir enerji

2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kaynaklarını üç katına çıkarmak için, mevcut yatırımların iki katına çıkarak yılda 2 trilyon dolara ulaşması gerekiyor. 

Düşünce kuruluşu Climate Analytics tarafından yayımlanan yeni rapor, COP28’te kabul edilen yenilenebilir enerji kaynaklarını 2030’a kadar üç katına çıkarma hedefine ulaşmak için 8 trilyon dolar, şebeke ve depolama altyapısı için ise 4 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Bu miktar, toplamda yılda ortalama 2 trilyon dolara denk geliyor. Sahra Altı Afrika’da yaygınlaştırma için mevcut yatırım seviyelerinin beş katı, yani yılda 100 milyar doları harekete geçirmek üzere iklim finansmanının kullanılması, herkes için enerji erişimi sağlayacak ve bölgeyi küresel hedefle uyumlu hale getirecek.

Raporun başyazarı ve Climate Analytics Uzmanı Dr. Neil Grant, “Yılda 2 trilyon dolar kulağa maliyet gibi geliyor ama bu aslında bir seçim. Bu 10 yıl içinde fosil yakıtlara 6 trilyon doların üzerinde yatırım yapılacak – üç katına çıkan yatırım açığını kapatmak için fazlasıyla yeterli. Bu seçimle karşı karşıya kalsaydık, ben en güvenli ve en değerli seçenek olan yenilenebilir enerjiyi seçerdim” dedi.

Rapor, mevcut kapasitelere ve gelecekteki ihtiyaçlara dayanarak farklı bölgelerin küresel yenilenebilir enerjiyi üçe katlamak için ne kadar hızlı hareket etmeleri gerektiğini hesaplıyor. Sahra Altı Afrika’daki yenilenebilir enerji kapasitesinin, tarihi yetersiz yatırım ve enerjiye erişim ihtiyaçları nedeniyle yedi kat (küresel ortalamanın iki katı) hızla ölçeklendirilmesi gerekiyor. OECD’nin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını ikiye katlayacağı tahmin ediliyor, ancak bunun üç katına çıkması gerekiyor. Bu doğrultuda eylemlerin hızlandırılması, 2030’da öngörülen kapasite ile üç katına çıkarma hedefi arasındaki küresel açığın %60’ını kapatacaktır.

Raporun yazarlarından ve Climate Analytics Politika Başkanı Claire Fyson, OECD’nin yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarması gerektiğini ancak şu anda hedefin çok uzağında olduğunu söylerken şöyle devam etti: “İklim lideri olduğunu iddia eden bölge ülkelerinin, sadece kendi ülkelerinde yenilenebilir enerjiyi artırarak değil, aynı zamanda üç katına çıkarma hedefine katkıda bulunmak için finansmana ihtiyaç duyan diğer bölgeler için de harekete geçmeleri gerekiyor.”

Asya’nın OECD’den biraz daha çok hızlanması ve 10 yılın sonuna kadar yenilenebilir kapasitesini neredeyse dört katına çıkarması gerekiyor. Asya, çoğunlukla Çin ve Hindistan’daki politikaların etkisiyle, üç katına çıkma hedefine büyük ölçüde ulaşan tek bölge. Ancak, bu ülkelerdeki önemli kömür ve gaz boru hatları, atıl varlık riski yaratıyor veya dönüşümü yavaşlatıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bölgede güçlü bir şekilde büyüyeceğinden, yeni fosil yakıt tesislerine ihtiyaç bulunmuyor ve bunlardan kaçınılması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması hikâyenin sonu değil. Rapora göre, ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarının 10 yılın sonunda da güçlü bir şekilde büyümeye devam etmesi ve 2035 yılına kadar 2022 yılına göre beş kat artması gerekiyor. Hükümetlerin, bir sonraki Ulusal Katkı Beyanı (NDC) için 2035 hedeflerini geliştirmeye başlarken, COP28’de toplu olarak kararlaştırılan üç katına çıkarma hedefini nasıl takip edeceklerini düşünmesi gerekiyor.