;
Ekonomi

Yeni Zelanda’dan Bir İlk: Finans Şirketlerine Özel İklim Yasası Yolda

Yeni Zelanda, finans şirketleri için iklim değişikliği yasasını çıkararak dünyada bir ilke imza atıyor.

İklim değişikliği bakanı James Shaw dün yaptığı açıklamada Yeni Zelanda’nın; bankaların, sigortacıların ve yatırım yöneticilerinin iklim değişikliğinin işleri üzerindeki etkilerini rapor etmelerini gerektiren bir yasa çıkaran ilk ülke olduğunu söyledi.

Toplam varlıkları 703 milyon dolardan fazla olan tüm bankalar, yönetim altında toplam varlıkları 703 milyon dolardan fazla olan sigortacılar ve ülkenin borsasında listelenen tüm hisse senedi ve borç ihraççıları raporlama ve açıklama yapmak zorunda kalacak.

Shaw yaptığı açıklamada, “Finans sektörü yatırımlarının iklim üzerindeki etkisini bilmedikçe, 2050 itibariyle net sıfır karbon emisyonuna ulaşamayız. Bu yasa, iklim risklerini ve dayanıklılığı finans ve ticari karar alma mekanizmalarının merkezine yerleştirecek” dedi.

Ülke parlamentosuna sunulan tasarı, finans şirketlerinin iklimle ilgili riskleri ve fırsatları nasıl yöneteceklerini açıklamalarını gerektiriyor.

Ülkenin en büyük 200 şirketi ve 1 milyar Yeni Zelanda doları eşiğini karşılayan birkaç yabancı firma yasanın kapsamına girecek.

Önümüzdeki yıl başlayacak olan mali yıllar için yasa çıkarıldıktan sonra açıklama yapılması gerekecek, yani ilk raporlar şirketler tarafından 2023’te yapılacak.

Yeni Zelanda hükümeti geçen Eylül ayında finans sektörünün iklim riskleri raporu hazırlayacağını ve rapor edemeyenlerin nedenlerini açıklamaları gerekeceğini söylemişti.

Yeni Zelanda hükümeti, ikinci döneminde emisyonları düşürmek için, kamu sektörünü 2025 itibariyle karbon nötr hale getirme ve bu 10 yılın ortasından itibaren yalnızca sıfır emisyonlu toplu taşıma araçları satın alma sözü de dahil olmak üzere çeşitli politikalar üretti.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi