;
Ekonomi

Yeni Zelanda’da Çiftlik Hayvanlarının Saldığı Gazlar Vergilendirilebilir

çiftlik hayvanı

Nüfusun 5 milyon civarında olduğu Yeni Zelanda’da, hayvanların çıkardıkları gazlar toplam seragazının yaklaşık %50’sini oluşturuyor. Seragazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %10 azaltılması için çalışmalar yapılan Yeni Zelanda’da, 2025 yılından itibaren hayvanların dışkılama ve geğirme sırasında çıkardığı gazlar vergilendirilebilir.

Yeni Zelanda’da hükümetin iklimle mücadele planı kapsamında, 2025 yılından itibaren hayvanların dışkılama ve geğirme sırasında çıkardığı gazlar vergilendirilecek. AA’nın haberine göre, bu şekilde bir vergilendirmenin dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Jacinda Ardern Hükümeti, çiftçilerin vergi maliyetini çevre dostu ürünlerin fiyatlarını yükselterek karşılayabileceğini belirtti.

Başbakan Jacinda Ardern, önerilen vergiden elde edilen miktarın çiftçiler için yeni teknolojilerin ve teşviklerin sağlanmasına harcanacağını dile getirdi. Çiftçilerin 2025 yılından itibaren vergi vermesi planlanırken bu hususta henüz herhangi bir fiyatlandırma yapılmadı.

Çiftçiler için “Heyecan Verici Bir Fırsat” Yorumu

Yeni Zelanda Tarım Bakanı Damien O’Connor, konuya ilişkin açıklamasında, vergi planının halihazırda iklim değişikliğinin olumsuz etkisini hisseden çiftçiler için “heyecan verici bir fırsat” olduğu yorumunu yaptı.

Ülkenin önde gelen çiftçi lobisi Federe Çiftçiler, hükümetin vergi planını kınadı. Federe Çiftçiler Başkanı Andrew Hoggard, çiftçi sendikalarının iki yılı aşkın süredir üretimi azaltmayacak bir iklimle mücadele planı için hükümetle çalışmalar yürüttüğünü ancak yeni vergilendirmenin üreticilerin çiftliklerini satmasına yol açacağını söyledi.

Yeni Zelanda Seragazı Salımlarını Azaltma Çalışmaları Yapıyor

10 milyondan fazla büyükbaş hayvan ve 26 milyona yakın küçükbaş hayvana ev sahipliği yapan ülkede, hayvancılık sektörü ülkenin önde gelen gelir kalemleri arasında yer alıyor.

Nüfusun 5 milyon civarında olduğu Yeni Zelanda’da, hayvanların çıkardıkları gazlar toplam seragazı salımının yaklaşık %50’sini oluşturduğu için iklim değişikliği ile mücadele planına dahil edilmesi gereken noktalardan biri haline geliyor.

Yeni Zelanda, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde belirlenen yükümlülükleri kapsamında seragazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %10 azaltılması için çalışmalar yapıyor. Ayrıca, hükümet 2050 yılında sıfır karbon hedefine ulaşmayı planlıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi